Fondul pentru Mediu a încasat deja peste 2,21 mld. lei din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în primele 9 luni din 2022, și alte vânzări nu mai sunt programate până la sfârșitul anului, potrivit bugetului rectificat de venituri și cheltuieli al Fondului și Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), supus joi aprobării Guvernului.
Veniturile totale ale Fondului vor crește totuși, marginal, cu 53 de milioane de lei, față de versiunea anterioară, până la 3,33 miliarde de lei. Diferența provine din creșterea taxelor, contribuțiilor și impozitelor care vor ajunge la 814 milioane de lei.
Cea mai mare creștere de venituri (22 mil. lei, +40% până la 76,5 mil. lei) o înregistrează sumele din „contribuția de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate și care distribuie pentru prima dată pe piața națională ambalaje de desfacere”.
A doua cea mai mare creștere de încasări (15 mil. lei) vine din „contribuţia de 50 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale, pentru că nu și-au îndeplinit obiectivului anual de reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale”.
Contribuția de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de valorificare a deșeurilor de ambalaje, respectiv de gestionare a anvelopelor uzate – aduce suplimentar 11 milioane de lei.
PNRR contribuie la bugetul AFM cu 5,95 milioane de lei, „sume alocate de către coordonatorii de reforme și/sau investiții pentru agențiile de implementare, aferente componentei de împrumut a PNRR”.
Cele mai importante cheltuieli
Cel mai important capitol de cheltuieli sunt transferurile de sume alocate pentru finanțarea programelor, de peste 2,4 miliarde de lei în total (credite bugetare).
Cel mai consistent este programul „privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024”, de 860 de milioane de lei.
Urmează „programul de dezvoltare a infrastructurii velo în România – „finanțare piste de biciclete”, de 500 milioane de lei.
Sunt alocate 400 de milioane de lei programului (aflat încă în pregătire la început de decembrie) „privind creșterea eficienței energetice de înlocuire a becurilor uzate cu becuri led”.
Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) ar trebui să fi consumat deja cea mai mare parte din cele 250 de milioane alocate.
***