30 noiembrie, 2017

Comisia Europeană va prezenta pe 6 decembrie planul privind înființarea Fondului Monetar European (FME), care va avea un buget inițial de 500 de miliarde euro, potrivit El Pais, publicație ce a avut acces la documentul de 47 de pagini.

Acest FMI al Europei va putea salva statele membre de intrarea în incapacitate de plată, în schimbul asumării de către acestea a unor reforme, așa cum a făcut  Mecanismul European de Stabilitate (ESM) în cazul Greciei, Irlandei și Spaniei.

Noua instituție va gestiona, de asemenea, un buget anticriză pentru zona euro și va avea capacitatea de a se împrumuta de pe piețe.


„Au trecut aproape 16 ani de când primele facturi și monede euro au intrat în viața de zi cu zi a europenilor”, se spune în introducerea documentului pentru crearea FME.

Propunerea reprezintă o mică revoluție pentru zona euro, scrie El Pais, care notează că Bruxelles-ul este conștient de faptul că euro este o monedă tânără, cu probleme greu de soluționat din cauza decalajelor dintre Nord și Sud, dar și a diferențelor ireconciliabile dintre diferitele culturi privind politicile economice.

Noua instituție va avea un consiliu de guvernatori (format din miniștrii de finanțe ai UE) și un consiliu de administrație prezidat de Klaus Regling (Germania), actualul director general al ESM.

Cele mai importante decizii, cum ar fi atragerea de capital de pe piață sau programe de evitare a incapacității de plată pentru un stat membru, vor fi luate doar prin unanimitate de voturi.


Valoarea programelor de asistență va fi aprobată prin majoritate calificată (85% din voturi), în comparație cu 80% (acum, în cadrul ESM). Aceasta înseamnă că Germania, Franța și Italia vor avea drept de veto.

Un „super-ministru” pentru coordonarea politicilor economice

Bruxelles-ul mai dorește și înființarea unei poziții de ministru european pe probleme de economie și finanțe, care va fi vicepreședinte al Comisiei Europene și șeful Eurogrupului.

Principala misiune a acestuia va fi aceea de a coordona politicile economice.

El va fi, totodată, cel care va reprezenta UE la forumurile internaționale, precum G20.

Wolfgang Schäuble (Germania), Jeroen Dijsselbloem (Olanda) și președintele Eurogrup, Pierre Gramegna (Luxemburg) au anunțat încă din martie 2017 că Mecanismul European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al Zonei Euro – ar trebui să se transforme în versiunea europeană a FMI.

Comisia Europeană (CE) a prezentat în luna mai un document de reflecție ce conține posibile căi de urmat pentru aprofundarea Uniunii economice și monetare a UE. Între cele 5 scenarii prezentate, în ciuda nemulțumirii exprimate în special de state din Centrul și Estul Europei, cel mai probabil scenariu care se va aplica este cel al Europei ”cu mai multe viteze”.

În documentul de reflecție asumat de președintele Jean Claude Junker se preciza: ”Pentru ca Uniunea economică și monetară să fie mai puternică, statele membre trebuie să accepte partajarea, într-un cadru juridic comun, a mai multor responsabilități și decizii privind chestiuni referitoare la zona euro.”

Și Pierre Moscovici, Comisarul pentru afaceri economice și financiare, a afirmat: ”Moneda euro reprezintă deja pentru europeni un simbol al unității și o garanție a stabilității. Acum trebuie să acționăm pentru ca euro să devină un vector de prosperitate comună”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: