joi

25 aprilie, 2024

19 martie, 2019

Comisia a adoptat marți câteva programe de lucru în vederea cofinanțării unor proiecte industriale comune în domeniul apărării, în valoare de până la 500 de milioane de euro, în perioada 2019 – 2020.

Prin aceste decizii, Comisia lansează primele proiecte comune industriale de apărare finanțate de UE prin intermediul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), precizează un comunicat al CE.

Domeniile prioritare:

  • tehnologia dronelor
  • comunicațiile prin satelit
  • sistemele de alertă timpurie
  • inteligența artificială
  • apărarea cibernetică
  • supravegherea maritimă.

Dezvoltarea în comun a echipamentelor și tehnologiilor de apărare:


Primul program de lucru al Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), stabilit de comun acord cu statele membre, prevede o cofinanțare de 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea în comun de capabilități militare în perioada 2019-2020.

În zilele următoare, Comisia va publica 9 cereri de propuneri pentru 2019, care vor fi urmate de alte 12 cereri de propuneri pentru 2020. Aceste cereri vor acoperi aspecte prioritare din toate domeniile – aerian, terestru, maritim, cibernetic și spațial:

  • Facilitarea operațiunilor, protecția și mobilitatea forțelor militare: 80 de milioane de euro sunt disponibile pentru a contribui la dezvoltarea capacităților de detectare a amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) sau la dezvoltarea sistemelor anti-drone;
  • Informații, comunicații securizate și spațiul cibernetic: 182 de milioane de euro vor fi alocate conștientizării situației în materie de securitate cibernetică și apărării spațiului cibernetic, supravegherii spațiului și capacităților de alertă timpurie sau capacităților de supraveghere maritimă;
  • Capacitatea de a desfășura operațiuni de vârf: 71 de milioane de euro vor sprijini modernizarea sau dezvoltarea următoarei generații de capabilități de atac la sol de precizie, de capabilități de luptă la sol, de capabilități de luptă aeriană, precum și a viitoarelor sisteme navale;
  • Tehnologiile de apărare inovatoare și IMM-urile: 27 de milioane de euro vor sprijini dezvoltarea de soluții în domeniul inteligenței artificiale, al realității virtuale și al tehnologiilor cibernetice, precum și IMM-urile.
  • În plus, două proiecte au fost propuse pentru atribuire directă: 100 de milioane de euro pentru sprijinirea dezvoltării Eurodrone, o capacitate crucială pentru autonomia strategică a Europei, și 37 de milioane de euro pentru sprijinirea unor comunicații militare ESSOR interoperabile și securizate.

Ce urmează:

Consorțiile eligibile pot candida în cadrul cererilor de propuneri pentru 2019 până la sfârșitul lunii august. Primele proiecte vor fi selectate înainte de sfârșitul anului 2019, după care va urma semnarea oficială a acordurilor de grant.


Având în vedere că ambele programe sunt acum operaționale și puse în funcțiune, Comisia pregătește terenul pentru un veritabil Fond european de apărare pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: