22 octombrie, 2024

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit marți previziunile de creștere economică pentru 2024 în cazul SUA, Braziliei și Marii Britanii, dar le-a redus pentru China, Japonia și Zona euro, adăugând că există numeroase riscuri ce survin din conflictele armate, potențiale noi războaie comerciale și efectele politicii monetare stricte, transmite Reuters.

Conform raportului World Economic Outlook, aceste evoluții fac ca prognoza de creștere a PIB-ului global să rămână aceeași pentru 2024, de 3,2%.

Raportul a fost publicat în contextul întâlnirilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale, care au loc în această săptămână, la Washington.


Creșterea economică globală este estimată să fie de 3,2% în 2025, cu o zecime de procent mai mică decât previziunea din iulie, în timp ce creșterea pe termen mediu este așteptată să se reducă la un „mediocru” 3,1% în următorii cinci ani, mult sub tendința pre-pandemică, potrivit raportului FMI.

S-a reușit o aterizare lină

Cu toate acestea, economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat că SUA, India și Brazilia dau dovadă de reziliență, și că s-a reușit o „aterizare lină”, în care inflația s-a temperat fără pierderi masive de locuri de muncă.

„Se pare că lupta globală împotriva inflației a fost în mare parte câștigată, chiar dacă presiunile asupra prețurilor persistă în unele țări,” a spus Pierre-Olivier Gourinchas. Cu toate acestea, el a declarat într-un interviu pentru Reuters că există riscul ca politica monetară să devină „mecanic” prea strictă fără reduceri ale ratelor dobânzilor în unele țări, pe măsură ce inflația scade, afectând astfel creșterea economică și locurile de muncă.

„În acest moment, evaluarea noastră pentru politica monetară în majoritatea locurilor este că se află acolo unde ne dorim, dar dacă inflația continuă să scadă, băncile centrale trebuie să înceapă să acorde atenție la ceea ce se întâmplă pe partea de activitate economică,” a spus el.

Forța consumatorilor (americani)


FMI a revizuit în creștere prognoza de creștere economică a SUA pentru 2024, cu două zecimi de punct procentual, ajungând la 2,8%, datorită în mare parte consumului mai puternic decât se aștepta, alimentat de creșterea salariilor și a prețurilor activelor. De asemenea, FMI a îmbunătățit previziunea de creștere a SUA pentru 2025, adăugând trei zecimi de punct procentual, la 2,2%.

Brazilia a beneficiat de o revizuire substanțială în creștere, cu nouă zecimi de punct procentual, ridicând rata de creștere prognozată pentru acest an la 3%, pe baza consumului privat și a investițiilor mai puternice. În schimb, creșterea economică a Mexicului a fost redusă cu șapte zecimi de punct procentual, la 1,5%, din cauza efectelor unei politici monetare mai stricte.

FMI a redus prognoza de creștere pentru China în 2024 cu două zecimi de punct procentual, la 4,8%, deși un impuls din partea exporturilor nete a compensat parțial slăbiciunea continuă a sectorului imobiliar și încrederea scăzută a consumatorilor. Prognoza pentru creșterea Chinei în 2025 a rămas neschimbată la 4,5%, însă perspectivele nu includ impactul planurilor de stimulare fiscală recent anunțate de Beijing, care sunt încă neclare.

Riscuri comerciale: Germania stagnează

Germania va înregistra o creștere zero în acest an, o revizuire în scădere cu două zecimi de punct procentual, deoarece sectorul său de producție continuă să se confrunte cu dificultăți, conform proiecțiilor FMI.

Această reducere a contribuit la scăderea ușoară a prognozei de creștere pentru zona euro la 0,8% pentru 2024 și 1,2% pentru 2025, în ciuda unei îmbunătățiri de jumătate de punct procentual care a ridicat prognoza de creștere pentru Spania la 2,9%.

În ceea ce privește riscurile, FMI a subliniat potențialul pentru creșteri majore ale tarifelor comerciale și măsuri de represalii, însă nu a menționat direct promisiunea candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, de a impune tarife de 10% pe importurile globale în SUA și de 60% pe mărfurile din China.

Protecționismul nu crește nivelul de trai pe termen lung

În schimb, raportul include un scenariu proxy advers care presupune tarife bilaterale de 10% între SUA, zona euro și China, plus tarife de 10% ale SUA pe restul lumii, o migrație redusă către SUA și Europa și tulburări pe piețele financiare care înăspresc condițiile financiare. În cazul în care acest scenariu s-ar concretiza, FMI a estimat că ar reduce nivelul producției globale cu 0,8% în 2025 și cu 1,3% în 2026.

Alte riscuri evidențiate în raport includ o posibilă creștere bruscă a prețurilor petrolului și altor mărfuri, în cazul în care conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina se extind.

FMI a avertizat țările să nu urmeze politici industriale pentru a proteja industriile și muncitorii locali, afirmând că acestea nu reușesc adesea să aducă îmbunătățiri durabile în standardele de viață.

„Creșterea economică trebuie să provină din reforme interne ambițioase care să stimuleze tehnologia și inovația, să îmbunătățească concurența și alocarea resurselor, să promoveze integrarea economică și să stimuleze investițiile private productive,” a punctat Gourinchas.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: