miercuri

27 martie, 2024

11 iulie, 2017

Poul Thomsen, director FMI Departamentul European

Europa Emergentă se confruntă cu un stres economic în creştere, care riscă să anuleze o parte din progresele politice din ultimele decenii, potrivit lui Poul Thomsen, șeful Departamentului European al Fondului Monetar Internațional (FMI), citat de Reuters.

Riscul este  până într-atât de mare încât unele guverne din regiune au început chiar să pună sub semnul întrebării avantajele integrării europene.

Potenţialul de creştere economică a Europei Centrale şi de Est s-a înjumătăţit în ultimul deceniu, iar plecarea peste hotare a muncitorilor calificaţi este o problemă din ce în ce mai gravă, potrivit declarațiilor de marți ale oficialului FMI.


Într-o Europă care s-a confruntat cu un deceniu de crize şi probleme economice, procesul de convergenţă dintre ţările din Vest şi cele din Est a încetinit sau chiar s-a oprit. Faptul a generat dubii privind validitatea unor reforme politice şi economice aspre, respectiv privind beneficiile acestora.

„Acesta este un semnal de alarmă pentru noi toţi, ca să nu ne amăgim că progresele instituţionale sau în domeniul guvernanţei sunt inevitabile; să nu credem că astfel de progrese sunt de neoprit și ar avea o evoluţie constantă. Nu este aşa”, a spus Poul Thomsen.

Oficialul FMI crede că este puțin probabil să se mai repete sprijinul excepţional, oferit de creşterea economică globală, de care a beneficiat regiunea Europei Centrale şi de Est în perioada imediată de după ieşirea din comunism.

„Pe măsură ce înaintezi, obstacolele vor deveni şi mai puternice”, a adăugat economistul danez, citat de Ruters. Poul Thomsen a condus programele de asistenţă ale FMI în ţări precum Grecia şi Portugalia.


Tendinţa este amplificată de exodul muncitorilor calificaţi spre Europa Occidentală. FMI estimează că 20 de milioane de persoane au plecat din Europa Centrală şi de Est în ultimele decenii, adică 5-6% din populaţia regiunii.

Jumătate din companiile din Ungaria şi un sfert din cele din Polonia declară că lipsa de muncitori le limitează producţia şi investiţiile. Fără să fie nominalizată, România se confruntă cu aceeaşi problemă a exodului de competenţe.

Tensiuni în UE

Contextul economic a stimulat creşterea tensiunilor politice dintre guvernele unor state membre UE din Europa Centrală şi de Est şi Comisia Europeană.

Bruxelles-ul este nemulţumit de problemele care ţin de statul de drept în Polonia şi de politicile Ungariei în domeniul refugiaţilor, printre altele.

Dezamăgirile din ultimul deceniu ar putea îndemna unele state să inverseze reformele politice şi instituţionale destinate consolidării democraţiei şi sprijinirii creşterii economice pe termen lung.

„Unele dintre amenințările de inversare a tendinței de guvernanță sunt evidente în cele mai avansate țări din regiune. Acesta este în mod clar un domeniu de care FMI este precoupat: independenţa băncilor centrale. În mai multe ţări, independenţa băncilor centrale este în pericol”, a mai spus Poul Thomsen, citat de Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: