marți

26 martie, 2024

6 septembrie, 2018

România va fi mai puțin pregătită dacă economia va fi lovită de un șoc negativ, deficitul structural fiind deteriorat – a declarat joi reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea.
„În ultimii doi ani România a avut una dintre cele mai mari expansiuni fiscale din Europa, cu o deteriorare mare a deficitului structural. În același timp, este o deteriorare în ceea ce privește compoziția bugetului”, a spus Alejandro Hajdenberg.

El a atras atenția că se observă o scădere semnificativă a fondurilor direcționate investițiilor publice.

„Bufferele pe care România le-a construit în criza financiară, cu îmbunătățri pe balanța fiscală, (…) acestea s-au deteriorat. România va fi mai puțin pregătită dacă economia este lovită de un șoc negativ. Va fi mai puțin spațiu fiscal să reacționeze”, a precizat oficialul FMI, citat de Hotnews.

În acest context, FMI se pregăteşte să reducă estimarea de creştere economică pentru România la 4,4-4,5% în condiţiile în care avansul iniţial de 5,1% al instituţiei financiare era construit pe datele din primăvara anului 2018, conform Mediafax.


„Estimarea privind creşterea economică de 5,1% pentru anul 2018 a fost bazată pe datele disponibile în luna martie. Suntem în proces de revizuire şi prognoza va fi revizuită în octombrie, iar bazat pe cei mai recenţi indicatori şi pe decelerarea economiei din prima parte a anului, vom revizui estimarea de creştere undeva la 4%-4,5%, dar încă se discută”, a declarat Alejandro Hajdenberg.

Ultima prognoză a guvernanților privind creșterea economică este de 5,5% pentru 2018, o ţintă considerată de analişti ca fiind mult prea ambiţioasă.

Prezent la același eveniment, Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului fiscal, a declarat: „Noi avem o proiecţie la bancă (Raiffeisen Bank – n.r.) în momentul de faţă de 4,2%, dar pe care o considerăm deja foarte optimistă şi suntem în proces să o revizuim, probabil undeva la sub 4%, mai degrabă spre 3,5%. Deci 5,5% creştere economică pare nerealist în momentul de faţă şi pare a avea o probabilitate extrem de mică. Atunci când discutăm de proiecţii nimeni nu are dreptate, evident, că nu ştie nimeni exact ce se va întâmpla în viitor, dar putem să ataşăm nişte probabilităţi mai mici sau mai mari. La 5,5% creştere economică proiectată de către guvern aş ataşa o probabilitate aproape de 0″.

Ministrul Teodorovici: Sunt declarații alarmiste


Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, consideră că declarațiile FMI sunt alarmiste și că nu ar prima oară când instituțiile internaționale se înșală în privința performanțelor României.

„O să am o discuţie cu reprezentantul FMI la Bucureşti, pentru că totuşi afirmaţiile acestea trebuie să fie foarte bine fundamentate atunci când se aduc în spaţiul public.

Pe de altă parte, toate estimările de-a lungul anilor – că au fost de la Comisia Europeană, de la Fondul Monetar, de la Consiliul Fiscal, sau din alte zone de acest tip – au fost nu neapărat mai prudente, poate şi mai alarmiste de multe ori, iar execuţia sau închiderea anilor fiscali au arătat foarte clar că lucrurile au stat aşa cum noi am anticipat şi am promis, ceea ce nu neapărat ar trebui să fie un subiect de dispută.

Este normal ca cine e din afara României să gândească din păcate astfel. Din păcate, sunt şi în România cei care gândesc astfel, dar de fiecare dată, la final de an, s-a văzut clar că cifra estimată de noi, că vorbim de deficit, de datorie publică, de alţi indicatori macroeconomici, lucrurile au stat exact aşa cum am anticipat” – a declarat ministrul Finanțelor petru postul Digi24.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: