vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2013

„În anumite cazuri riscurile nu provin din politicile neconvenţionale ci din dificultatea de a le retrage”, se arată într-un raport FMI publicat înainte de apariţia, săptămâna viitoare, a previziunilor economice mondiale ale instituţiei, preluat de AFP și citat de MEDIAFAX.

De la declanşarea crizei financiare mondiale, băncile centrale din mai multe ţări bogate, în special Rezerva Federală (Fed) din SUA şi Banca Centrală Europeană (BCE) s-au angajat în politici costisitoare constând în achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzilor de politică monetară, pentru a suplimenta lichidităţile în piaţă şi a evita blocarea creditării.

FMI cere băncilor centrale prudenţă în retragerea măsurilor de stimulare.


„Riscurile trebuie anticipate şi gestionate, în special pentru că politicile de suplimentare a lichidităţilor reprezintă un teren necunoscut”, se arată în raport.

FMI este îngrijorat în special în privinţa unor viitoare creşteri ale dobânzilor, care se află la minime istorice în Europa şi SUA.

„O majorare dezordonată sau excesivă va complica puternic adpatarea la un nou mediu financiar”, fiind posibil să fie afectată calitatea anumitor obligaţiuni, potrivit raportului.

De asemenea, pe termen scurt băncile cu o capitalizare mai slabă ar putea avea de suferit.


Fondul este îngrijorat şi în privinţa incertitudinilor care planează asupra strategiei băncilor centrale legată de obligaţiunile suverane cumpărate pentru susţinerea statelor şi a căror vânzare precipitată poate provoca scăderi pe piaţă şi creşterea dobânzilor cerute guvernelor.

Fed şi Banca Japoniei deţin în prezent 10% din datoriile guvernelor lor, în timp ce BCE deţine 5%-6% din obligaţiunile de stat italiene şi spaniole.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: