vineri

19 aprilie, 2024

17 martie, 2020

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, recomandă măsuri de „stimulare fiscală generalizate” statelor membre afectate de pandemia cu coronavirulul Covid-19, o poziție extrem de rară pentru o instituție cunoscută ca adeptă a austerității fiscale în perioade de criză.

„Politica fiscală trebuie să furnizeze un suport pe măsură celor mai afectate firme și persoane, inclusiv celor din sectoarele informale greu accesibile. Acțiunea autorităților de reglementare și supraveghere trebuie să țintească stabilitatea financiară”, a scris Kristalina Georgieva, într-un articol (Policy Steps to Address the Corona Crisis), postat pe site-ul FMI.

Poziția directorului FMI a apărut în aceeași zi în care miniștri de Finanțe ai țărilor Zonei Euro (Eurogroup) au convenit ca țările membre să treacă la „cheltuieli fiscale imediate pentru oprirea și tratamentului bolii” și la „susținerea cu lichidități a firmelor”.


FMI s-a declarat gata să-și mobilizeze capacitățile de împrumut în valoare totală de 1.000 de miliarde de dolari pentru membrii săi.

Kristalina Georgieva enunță necesitatea unor măsuri aplicabile, în funcție de evoluția pandemiei, precum:

  • Subvenții pentru salarii în firmele care și-au oprit activitatea, pentru stoparea eventualelor falimente în cascadă și concedieri masive;
  • „Transferul de lichidități” pentru gospodăriile cu venituri mici;
  • Scăderi de taxe mai ales pentru investiții, în funcție de disponibilitatea spațiului fiscal;

Totodată, „băncile centrale trebuie să continue să susțină cererea și să întărească încrederea” facilitând fluxurile de credit spre economia reală, în vreme ce principalele bănci centrale au convenit duminică să-și coordoneze acțiunile.

Băncile ar trebui încurajate să folosească flexibilitatea reglementarilor existente și să ia măsuri prudente de renegociere a termenelor de plată a creditelor debitorilor aflați în dificultate.


Băncile centrale trebuie să susțină cererea și încrederea prin relaxarea condițiilor financiare, asigurând fluxurile de creditare spre economia reală, mai spune Kristalina Georgieva.

Documentul vorbește și despre necesitatea de a modifica reglementarea financiară.

„Această criză va pune la încercare eficacitatea schimbărilor aduse în urma crizei financiare [din 2008] față de obiectivele lor”, spune directorul general al FMI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: