16 aprilie, 2020

Peste 100 de ţări, jumătate din statele de pe glob, au solicitat până acum asistență de urgență, pentru a face față crizei financiare generată de pandemia Covid-19, a anunțat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), la o întâlnire a miniștrilor finanțelor şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20, potrivit unei declarații de pe site-ul Fondului.

Kristalina Georgieva a spus că FMI este gata să folosească toate instrumentele și are o ”putere de foc” de 1.000 de miliarde de dolari. Până acum zece state au primit finanțare de urgență, iar jumătate dintre celelalte țări care au solicitat ar urma să o primească până la sfârșitul lunii aprilie.

Fondul a emis recent un avertisment puternic potrivit căruia economia globală este pe cale să înregistreze cel mai abrupt declin din anii 1930. Guvernele şi oficialii din domeniul sănătăţii trebuie să lucreze împreună pentru a preveni amplificarea răului, au transmis specialiștii instituției.


Şefa FMI a spus că ”totul este pe masă în ceea ce priveşte măsurile pe care le putem lua” şi a încurajat băncile centrale să cheltuiască cât pot. ”Dar păstraţi chitanţele. Nu dorim ca responsabilitatea şi transparenţa fie ignorate în această criză”, a adăugat ea.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Într-un interviu acordat CNBC, şeful FMI a recunoscut că fondul are reputaţia de a impune condiţii stricte ţărilor care solicită credite. Dar, de această dată, ”cerem doar un singur lucru: vă rugăm să vă plătiţi medicii şi asistentele, asiguraţi-vă că sistemele dvs. de sănătate funcţionează şi că persoanele vulnerabile sunt protejate”, a spus Georgieva.

FMI a declarat marţi că se aşteaptă ca PIB-ul global să se contracte cu 3% în 2020, o recesiune mult mai dură decât cea care a urmat crizei financiare globale din 2008 şi o inversare de 180 de grade a prognozei sale anterioare în ianuarie, când se aştepta la o creştere de 3,3% în acest an.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Guvidele și covidele: erorile guvernului și ale mediului de afaceri privind planul de salvare”)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: