vineri

26 aprilie, 2024

6 octombrie, 2020

Guvernele țărilor ceconomii avansate sau emergente trebuie să intensifice investiţiile publice pentru a stimula creșterea PIB după şocul major provocat de pandemia de coronavirus, reiese dintr-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) citat de CNBC, potrivit News.ro.

Economia mondială a fost grav afectată de criza de sănătate, care a blocat sectorul serviciilor, mulţi oameni fiind îngrijoraţi că îşi vor pierde locurile de muncă, în timp ce guvernele se confruntă cu creşterea datoriilor.

FMI a cerut guvernelor să crească investiţiile pubice pentru a susţine redresarea economică şi pentru a crea locuri de muncă.


„Pentru economiile de piaţă avansate şi emergente … Creşterea investiţiilor publice cu 1% din PIB în aceste economii ar crea 7 milioane de locuri de muncă în mod direct şi între 20 de milioane şi 33 de milioane de locuri de muncă în general, având în vedere efectele macroeconomice indirecte”, se menționează în cel mai recent monitor fiscal al FMI.

Potrivit reprezentanților Fondului, creşterea investiţiilor publice cu 1% din PIB „ar putea întări încrederea în redresare şi ar creşte PIB-ul cu 2,7%, investiţiile private cu 10% şi ocuparea forţei de muncă cu 1,2 la sută”, în răstimp de doi ani, prin efect de multiplicare. Pentru a se ajunge la acest efect de multiplicare, este nevoie însă de investiţii de înaltă calitate. Totodată, povara datoriilor publice şi private existente nu trebuie să slăbească răspunsul sectorului privat la stimul.

Când guvernele îşi intensifică investiţiile publice, acestea semnalează „angajamentul faţă de creştere şi stabilitate” şi acest lucru tinde să stimuleze şi investiţiile private, se menționează în raport.

Țările cu acces facil al finanțare se pot împrumuta pentru a face investiții

Țărilor cu acces facil la finanţare FMI le recomandă „împrumuturile pentru finanţarea investiţiilor publice de bună calitate”.


Ţările care au dificultăţi de finanţare ar trebui să planifice o creştere treptată a investiţiilor publice şi ar putea avea nevoie să realoce cheltuielile curente sau să găsească noi surse de venituri, mai scrie în raportul FMI.

Reprezentanții Fondului sugerează că ar trebui să se aloce mai mulţi bani pentru îngrijirea sănătăţii, locuinţe sociale, digitalizare şi protecţia mediului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: