vineri

26 aprilie, 2024

24 iunie, 2020

Fondul Monetar Internațional a redus, miercuri, perspectivele privind evoluția PIB-ului mondial în acest an, noua prognoză indicând o scădere de 4,9%, cu aproape două puncte procentuale mai mult decât estimarea din urmă cu trei luni, transmite MarketWatch.

Instituția avertizează că noul coronavirus a generat un declin nemaiîntâlnit în activitatea de la nivel global.

În situația în care estimarea se va confirma, criza economică generată de pandemie ar reprezenta cea mai severă scădere a PIB-ul de la Marea Depresiune încoace. În ianuarie, înainte ca epidemia să se răspândească în toată lumea, FMI anticipa o creștere economică de 3,3% din PIB pentru acest an.


”Pandemia Covid-19 a avut un impact mai negativ asupra activității în prima jumătate a anului 2020 decât se aștepta, iar recuperarea este prevăzută a se realiza mai lent decât se prevedea anterior”, au arătat experții FMI.

Pentru 2021, instituția are o prognoză de creștere cu 5,4% din PIB, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât prognoza din aprilie. Prin urmare, PIB-ul va continua să se mențină cu 6,5 puncte procentuale mai redus decât proiecțiile din ianuarie.

Pandemia a generat un șoc puternic asupra cererii, companiile și gospodăriile reducându-și cheltuielile. La nivel global, blocajele au atins cote maxime în mai, dar activitatea a fost redusă și în iunie, față de nivelurile anterioare.


FMI vede o contracție a economiei americane cu 8% din PIB în acest an, cu 2,1 puncte procentuale mai puțin decât la prognoza anterioară, din aprilie. SUA ar urma să înregistreze un avans economic de 4,5% din PIB anul viitor. China se numără printre puținele economii mari cu o prognoză pozitivă.

Specialiștii fondului avertizează asupra contracției comerțului global cu 11,9% în acest an.

Din calculele instituției, la nivel mondial au fost mobilizate 10.700 de miliarde de dolari sub formă de măsuri fiscale care să combată efectele pandemiei asupra economiei.

În consecință, datoria publică este anticipată să atingă un nivel record, de peste 101% din PIB-ul mondial în 2020-2021, cu 19 puncte procentuale mai mult față de 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: