sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 martie, 2020

Pandemia de coronavirus va provoca o contractare a economiei mondiale în 2020, au avertizat, vineri, oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), adăugând că „un număr excepţional de ridicat de ţări” au nevoie de finanţarea de urgenţă, transmite Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, şi preşedintele Comitetului financiar şi monetar internaţional, Lesetja Kganyago, au explicat că, pentru a atenua deficitul de valută al multor state în curs de dezvoltare, FMI explorează opţiuni suplimentare, care merg dincolo de facilităţile tradiţionale de creditare ale instituţiei.

„Suntem într-o situaţie fără precedent, în care pandemia globală se transformă într-o criză economică şi financiară. Din cauza opririi bruşte a activităţii economice, PIB-ul global se va contracta în 2020”, au avertizat oficialii FMI.


Din estimările Fondului, statele emergente vor avea nevoie de resurse financiare de cel puțin 2.500 de miliarde de dolari pentru a face față pandemiei. Resursele interne și capacitatea de împrumut a acestor state pe piețele interne nu vor fi suficiente pentru a acoperi suma, prin urmare vor fi nevoite să apeleze la liniile de creditare ale FMI sau alte instituții, a precizat Kristalina Georgieva.

Ulterior, board-ul FMI a aprobat modificări care vor permite o atenuare de până la doi ani a poverii datoriei celor mai sărace şi mai vulnerabile state membre, potrivit agenției străine. Instituţia a precizat că a extins criteriile de calificare la Fondul pentru restrângerea efectelor catastrofelor şi atenuarea poverii datoriei (CCRT). Astfel, toate statele membre cu un PIB per capita sub plafonul stabilit de Banca Mondială pentru sprijin preferenţial sunt acum eligibile pentru atenuarea poverii datoriei cu până la doi ani

Îndemn către G20: sprijiniți dublarea capacității de finanțare de urgență

Joi, Kristalina Georgieva a cerut liderilor G20 (cele mai puternice ţări ale lumii) să sprijine dublarea capacităţii sale de finanţare de urgenţă, pentru a-şi întări răspunsul la extinderea rapidă a pandemiei.

Adâncimea declinului economic şi viteza redresării depind de ţinerea sub control a pandemiei şi „de cât de solide şi de coordonate vor fi acţiunile noastre fiscale şi de politică monetară„, a afirmat directorul general al FMI.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Ce va ține minte fiecare din criza Covid-19 ?”)


Este extrem de important să fie sprijinite pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare, care sunt în mod special afectate de criză, de oprirea bruscă a activităţii economice, de ieşirile de capital şi, în unele cazuri, de scăderea semnificativă a preţurilor materiilor prime, a apreciat oficialul FMI.

„Trebuie să acţionăm în concordanţă cu amploarea acestei provocări”, le-a spus Georgieva liderilor G20, cerându-le să furnizeze sprijin fiscal ţintit gospodăriilor şi afacerilor vulnerabile, pentru a rămâne pe linia de plutire şi a reveni rapid la normal.

FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, colaborează strâns cu Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, dar dificultăţile sunt enorme, a adăugat Georgieva.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: