fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Cristian Grosu / Ce va ține minte fiecare din criza Covid-19 ?

de Cristian Grosu , 27.3.2020

O scurtă reflecție ”de weekend” (pentru că nu are legătură directă cu problemele financiare ale acestor zile) – pe o problemă care este egal de serioasă (ba chiar mai serioasă) cu cea a banilor.
Voi folosi experiența personală – și fiecare poate pune în loc experiențe sale indiferent în ce domeniu lucrează:

În 2002 descoperisem, ca jurnalist de investigație – și apoi mă străduisem timp de 4 luni să dovedesc asta – unul din cele mai mari tunuri din energie care s-au dat în România după Revoluție –  problema retehnologizării Hidroelectrica, la Porțile de Fier – prejudiciile acumulându-se, până la finele întregii afaceri, la peste un miliard de dolari. Când n-am mai putut scrie despre asta, informațiile au fost rostogolite ani în șir de presa vremii, ca și cum ale ar fi fost (de fapt, chiar au fost) un bun comun pe care oricine îl putea aduce sub ochii celorlalți.

Astăzi aceste articole – despre o fraudă istorică în care se combinaseră companii românești și străine, cu contracte interstatale și cu plutoane de afaceriști din servicii secrete – nu mai există nicăieri: internetul le-a aruncat într-un Recycle Bin mondial, așa cum probabil internetul chinezesc sau rusesc fac puțină ordine în informația pentru cele două popoare.

Altă ”poveste”:  în urmă cu vreun an, un avocat tot insista pe mail să șterg din arhiva cursdeguvernare.ro, invocând dreptul la uitare, un articol despre clientul său, un personaj public care tocmai ieșise la pensie după ce luase niște decizii controversate cu impact asupra societății. Pe lângă pensia specială, omul voia și să i se facă uitate faptele. În cele câteva schimburi de mailuri, i-am explicat avocatului că, odată ce ai fost personaj public, nu mai ai dreptul la uitare – pur și simplu noi avem nevoie să ținem minte cine ce a făcut, pentru ca alții – sau el însuși dacă s-ar întoarce – să nu mai facă.

Avocatul ne-a amenințat cu judecata și mi-a înșirat publicațiile (unele mari) unde obținuse ștergerea articolului din arhivă. N-am șters articolul – nu ne-a mai căutat nimeni, cred că până la urmă a renunțat.

Un alt mărunțiș: în urmă cu vreo 4 ani, presa online publica – iar internetul era plin cu astfel de articole – datoriile pe care Eugen Teodorovici le avea la fisc – acumulate pe când fusese ministru în guvernul Ponta și-i înjura public pe cei care nu-și plătesc datoriile la fisc. Căutându-le acum 2 ani, nu le-am mai găsit dovada: venit la Finanțe în guvernul PSD, Eugen Teodorovici le-a șters pur și simplu de pe siteul ministerului.

Mai aproape de ce ni se întâmplă: dacă ai vrea azi să faci un background pe criza din 2009-2012, cu greu vei găsi articole relevante, deși mulți – companii sau salariați – l-au văzut pe dracu atunci. Doar memoria vreunui jurnalist experimentat le mai poate identifica, tot mai vag, în puzderia de nume, decizii, declarații, calcule oficiale, stratageme politice și rapoarte de situație. Dar atât: cine vrea să citeze are o mare problemă a a identifica pe internet sursa de care-și amintește.

”În puzderia de nume, decizii, declarații, calcule oficiale, stratageme politice și rapoarte de situație”: vorbim, adică de FAPTE. De elementele primare care configurează fiecare pas al istoriei (al Istoriei) în care suntem jucători anonimi și care, exact ca un puzzle, configurează cu limpezime tabloul general fără de care nu putem avea pretenție la luciditate.

”De ce publicație în print? „Fahrenheit 451” – cartea lui Bradbury – se învârte în jurul unui anumit fel de libertate care încetează la această temperatură: temperatura la care arde hârtia. Iar hârtia care va rezista neantului în care se întoarce o pagină web va fi mereu un lux.” –

Acest text, pe care l-am scris ca să apară neobosit vreme de 25 de ani, rezumă motivul pentru care am creat și am aruncat în piață – adică în lumea largă și încă de necontrolat – 5000 de exemplare la fiecare număr, care nu vor putea fi șterse de nimeni: CRONICILE Curs deGuvernare (un LINK_AICI la ultimul număr)  au fost concepute ca rezistență la turbionul care absoarbe orice pagină web (de aia are și un conținut total diferit de cursdeguvernare.ro, conținut care va rămâne exclusive print – cu o viziune mai de sus și mai brutală decât breking-news-urile psihozei cotidiene în care nu mai vedem pădurea de copaci):

 • -, avem dreptul să ne amintim – chiar și peste 10 ani, când internetul o va uita – de delirul politic care a adus-o și a ținut-o la suprafață pe Viorica Dăncilă (un LINK-AICI)
 • -, sau de inconștiența care ne-a afundat în datoriile la care vom plăti dobânzi crâncene fără să ne amintim de ce, la creditele luate în momentele în care eram pe val (un LINK_AICI)
 • -, sau de anii în care încă ne mai puteam fructifica excepționalele avantaje comparative și să le transformăm în avantajecompetitive (un LINK_AICI).

Ce ne va spune internetul peste, să zicem, 10 ani, despre lumea de azi – martie 2020, de care, după criza Covid-19, ne vom îndepărta cu toată viteza?
Azi, dacă vreau să găsesc ceva despre criza de acum 10 ani, am la îndemână arhiva cursdeguvernare.ro: dar și aceasta se poate șterge printr-un accident – un back-up ratat, o companie care dispare, un alt algoritm de memorare al motoarelor de căutare.

Aș spune mai mult, azi, când discuțiile de business încep să nu mai fie chiar atât de secrete pe cât pretinde lumea, de vreme ce, entuziasmați, le facem de la distanță:
faptele (FAPTELE) pe care noi înșine le facem sau le trăim nemijlocit ar putea deveni simple sinteze care deformează sensuri, rescrise în locul paginilor de fapte reale pe care internetul le aruncă într-un Recycle Bin mondial. Și din care vor dispărea nuanțele, numele, deciziile, calculele oficiale ale momentului.

Adică experiența personală care nu reușește să se adune într-una globală și să ne împiedice – de când ne știm ca oameni – să facem aceleași erori.

***
PS: mai multe despre versiunile de abordare a crizei Covid-19 – în textele de sub articol 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.3.2020

4 comentarii

 1. Sorin din Anglia
  27.3.2020, 1:52 pm

  Draga D-le Grosu,

  Si acum , ca si in toate articolele Dvs , scrieti foarte frumos , pertinent ,la obiect si foarte CURAJOS !!! despre realitatile foarte TRISTE ale Romaniei de azi !!!
  O Romanie JEFUITA SI SARACITA INCEPAND DIN 1990 , DECI IMEDIAT DUPA LOVILUTIA DIN DECEMBRIE 1989 , SUB OBLADUIREA SI CU OCHII ”INCHISI” AI PRESEDINTELUI FIU DE TIGANCA CALDARARA ION ILIESCU !!! CARE S-A PREFACUT CA NU VEDE IMENSUL JAF FACUT DE ( IN SPECIAL ) ”BARONII” pdsr – psd in toata Romania !!!
  Eu , impreuna cu familia mea traim si muncim de multi ani de zile in ANGLIA si nu am cuvinte sa va spun CAT DE CORECT , CINSTIT SI FRUMOS SE COMPORTA AUTORITATILE ENGLEZE SI TOTI ENGLEZII , CU NOI !!! Ar trebiu sa scriu un roman masiv despre asta , iar in ”tarisoara mea, Romania” , vorba lui Nenea Incu Caragiale , autoritatile , mai bine zis ”patrihotii” de parlamentari , de ani de zile se tot plang ca nu au bani la bugetul Romaniei sa asigure un trai decent cetatenilor ce i-au votat ” ca prostii”.
  Va doresc multa sanatate si sa ne delectati si de acum multi ani inainte cu scrisul Dvs foarte realist , la obiect si sanatos!
  Cu stima,
  Sorin.

 2. Caliman Eugen
  27.3.2020, 3:11 pm

  Singura amintire va fi aceea,ca la fel ca in 2008 si in 2019 Romania a intrat in Criza fara un Proiect de tara, incit sa fim pregatiti economic,financiar si logistic pentru orice amenintare la adresa natiunii!Publicatiile economice au promovat de decenii intregi seturi de solutii economice punctuale fie strategii economice teoretice care au facut din Romania ultima tara din UE la toate capitolele.La fel va fi situatia si la capitolul sanitar,in care personalul sanitar este primul care contracteaza boala,din lipsa de resurse financiare de criza si dezorientarea prezidntiala si guvernamentala,lipsite de orice competenta de administrare a situatiilor de orice fel, inclusiv de criza.

 3. Resemnatul
  27.3.2020, 3:38 pm

  Chiar si-n acest articol, linkurile „servicii”, „pensie”, „venit”, „companie”, nu conduc la nici un rezultat. Toate informatiile electronice „sensibile”, din web, isi vor revendica, pe cai juridice, „dreptul la uitare” ignorandu-se „dreptul la informare” pe care democratiile il clameaza in gura mare.

 4. Constanta
  31.3.2020, 10:01 am

  Urmăresc cu mult interes și plăcere cursdeguvernare.ro (atât articolele zilnice cât și revista print). Consider că este singura sursă de informare de pe piata actuală, care tratează teme de mare interes și actualitate, într-un mod profesionist, documentat, neutru politic. Este un loc unde poți respira și gândi!
  Vă multumesc!

Lăsați un comentariu


Europa

România lasă în urmă 6 state și urcă în plină pandemie la 79% din media UE la consum individual efectiv

Marin Pana

România s-a situat anul trecut la 79% din nivelul de trai mediu al UE 27, la egalitate cu Estonia și peste alte șase state membre,… Mai mult

Stiri

11% din absolvenții de clasa a VIII-a nu participă la Evaluarea Națională, din cauza corigențelor

Vladimir Ionescu

Un număr de 16.500 de absolvenți ai clasei VIII-a, ceea ce corespunde unui ponderi de 11% din total, nu se vor putea prezenta la Evaluarea… Mai mult

Stiri

Ajutoarele de 3 mil. lei pentru companiile din cultură din București au fost aprobate de Comisia Europeană

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor în valoare de 610.000 euro (circa 3 milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active… Mai mult

Europa

Consiliul UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei

Iulian Soare

Consiliul UE a anunțat luni că a reînnoit cu încă un an, până la 23 iunie 2022, sancțiunile introduse ca răspuns la anexarea ilegală a… Mai mult

Stiri

Companiile de la bursă riscă mici corecții de valoare după maximele istorice ale indicilor – analiză Prime Transaction

Adrian N Ionescu

Creșterea în valoare a celor mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB) le expune, eventual, doar la mici corecții, după ce BET… Mai mult

Stiri

Acord pentru “importul” de lucrători filipinezi – cererea de muncitori din Asia, în creștere

Razvan Diaconu

Ministrul filipinez al Muncii, Silvestre H. Bello III, și Mihail Bujor Sion, însărcinatul cu afaceri la Ambasada României din Manila, au semnat săptămâna trecută un… Mai mult

Europa

Robert Schuman, părinte fondator al UE, declarat Venerabil de către Papa Francisc – primul pas spre beatificare

Iulian Soare

Papa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o… Mai mult