fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Cristian Grosu / Ce va ține minte fiecare din criza Covid-19 ?

de Cristian Grosu , 27.3.2020

O scurtă reflecție ”de weekend” (pentru că nu are legătură directă cu problemele financiare ale acestor zile) – pe o problemă care este egal de serioasă (ba chiar mai serioasă) cu cea a banilor.
Voi folosi experiența personală – și fiecare poate pune în loc experiențe sale indiferent în ce domeniu lucrează:

În 2002 descoperisem, ca jurnalist de investigație – și apoi mă străduisem timp de 4 luni să dovedesc asta – unul din cele mai mari tunuri din energie care s-au dat în România după Revoluție –  problema retehnologizării Hidroelectrica, la Porțile de Fier – prejudiciile acumulându-se, până la finele întregii afaceri, la peste un miliard de dolari. Când n-am mai putut scrie despre asta, informațiile au fost rostogolite ani în șir de presa vremii, ca și cum ale ar fi fost (de fapt, chiar au fost) un bun comun pe care oricine îl putea aduce sub ochii celorlalți.

Astăzi aceste articole – despre o fraudă istorică în care se combinaseră companii românești și străine, cu contracte interstatale și cu plutoane de afaceriști din servicii secrete – nu mai există nicăieri: internetul le-a aruncat într-un Recycle Bin mondial, așa cum probabil internetul chinezesc sau rusesc fac puțină ordine în informația pentru cele două popoare.

Altă ”poveste”:  în urmă cu vreun an, un avocat tot insista pe mail să șterg din arhiva cursdeguvernare.ro, invocând dreptul la uitare, un articol despre clientul său, un personaj public care tocmai ieșise la pensie după ce luase niște decizii controversate cu impact asupra societății. Pe lângă pensia specială, omul voia și să i se facă uitate faptele. În cele câteva schimburi de mailuri, i-am explicat avocatului că, odată ce ai fost personaj public, nu mai ai dreptul la uitare – pur și simplu noi avem nevoie să ținem minte cine ce a făcut, pentru ca alții – sau el însuși dacă s-ar întoarce – să nu mai facă.

Avocatul ne-a amenințat cu judecata și mi-a înșirat publicațiile (unele mari) unde obținuse ștergerea articolului din arhivă. N-am șters articolul – nu ne-a mai căutat nimeni, cred că până la urmă a renunțat.

Un alt mărunțiș: în urmă cu vreo 4 ani, presa online publica – iar internetul era plin cu astfel de articole – datoriile pe care Eugen Teodorovici le avea la fisc – acumulate pe când fusese ministru în guvernul Ponta și-i înjura public pe cei care nu-și plătesc datoriile la fisc. Căutându-le acum 2 ani, nu le-am mai găsit dovada: venit la Finanțe în guvernul PSD, Eugen Teodorovici le-a șters pur și simplu de pe siteul ministerului.

Mai aproape de ce ni se întâmplă: dacă ai vrea azi să faci un background pe criza din 2009-2012, cu greu vei găsi articole relevante, deși mulți – companii sau salariați – l-au văzut pe dracu atunci. Doar memoria vreunui jurnalist experimentat le mai poate identifica, tot mai vag, în puzderia de nume, decizii, declarații, calcule oficiale, stratageme politice și rapoarte de situație. Dar atât: cine vrea să citeze are o mare problemă a a identifica pe internet sursa de care-și amintește.

”În puzderia de nume, decizii, declarații, calcule oficiale, stratageme politice și rapoarte de situație”: vorbim, adică de FAPTE. De elementele primare care configurează fiecare pas al istoriei (al Istoriei) în care suntem jucători anonimi și care, exact ca un puzzle, configurează cu limpezime tabloul general fără de care nu putem avea pretenție la luciditate.

”De ce publicație în print? „Fahrenheit 451” – cartea lui Bradbury – se învârte în jurul unui anumit fel de libertate care încetează la această temperatură: temperatura la care arde hârtia. Iar hârtia care va rezista neantului în care se întoarce o pagină web va fi mereu un lux.” –

Acest text, pe care l-am scris ca să apară neobosit vreme de 25 de ani, rezumă motivul pentru care am creat și am aruncat în piață – adică în lumea largă și încă de necontrolat – 5000 de exemplare la fiecare număr, care nu vor putea fi șterse de nimeni: CRONICILE Curs deGuvernare (un LINK_AICI la ultimul număr)  au fost concepute ca rezistență la turbionul care absoarbe orice pagină web (de aia are și un conținut total diferit de cursdeguvernare.ro, conținut care va rămâne exclusive print – cu o viziune mai de sus și mai brutală decât breking-news-urile psihozei cotidiene în care nu mai vedem pădurea de copaci):

 • -, avem dreptul să ne amintim – chiar și peste 10 ani, când internetul o va uita – de delirul politic care a adus-o și a ținut-o la suprafață pe Viorica Dăncilă (un LINK-AICI)
 • -, sau de inconștiența care ne-a afundat în datoriile la care vom plăti dobânzi crâncene fără să ne amintim de ce, la creditele luate în momentele în care eram pe val (un LINK_AICI)
 • -, sau de anii în care încă ne mai puteam fructifica excepționalele avantaje comparative și să le transformăm în avantajecompetitive (un LINK_AICI).

Ce ne va spune internetul peste, să zicem, 10 ani, despre lumea de azi – martie 2020, de care, după criza Covid-19, ne vom îndepărta cu toată viteza?
Azi, dacă vreau să găsesc ceva despre criza de acum 10 ani, am la îndemână arhiva cursdeguvernare.ro: dar și aceasta se poate șterge printr-un accident – un back-up ratat, o companie care dispare, un alt algoritm de memorare al motoarelor de căutare.

Aș spune mai mult, azi, când discuțiile de business încep să nu mai fie chiar atât de secrete pe cât pretinde lumea, de vreme ce, entuziasmați, le facem de la distanță:
faptele (FAPTELE) pe care noi înșine le facem sau le trăim nemijlocit ar putea deveni simple sinteze care deformează sensuri, rescrise în locul paginilor de fapte reale pe care internetul le aruncă într-un Recycle Bin mondial. Și din care vor dispărea nuanțele, numele, deciziile, calculele oficiale ale momentului.

Adică experiența personală care nu reușește să se adune într-una globală și să ne împiedice – de când ne știm ca oameni – să facem aceleași erori.

***
PS: mai multe despre versiunile de abordare a crizei Covid-19 – în textele de sub articol 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.3.2020

4 comentarii

 1. Sorin din Anglia
  27.3.2020, 1:52 pm

  Draga D-le Grosu,

  Si acum , ca si in toate articolele Dvs , scrieti foarte frumos , pertinent ,la obiect si foarte CURAJOS !!! despre realitatile foarte TRISTE ale Romaniei de azi !!!
  O Romanie JEFUITA SI SARACITA INCEPAND DIN 1990 , DECI IMEDIAT DUPA LOVILUTIA DIN DECEMBRIE 1989 , SUB OBLADUIREA SI CU OCHII ”INCHISI” AI PRESEDINTELUI FIU DE TIGANCA CALDARARA ION ILIESCU !!! CARE S-A PREFACUT CA NU VEDE IMENSUL JAF FACUT DE ( IN SPECIAL ) ”BARONII” pdsr – psd in toata Romania !!!
  Eu , impreuna cu familia mea traim si muncim de multi ani de zile in ANGLIA si nu am cuvinte sa va spun CAT DE CORECT , CINSTIT SI FRUMOS SE COMPORTA AUTORITATILE ENGLEZE SI TOTI ENGLEZII , CU NOI !!! Ar trebiu sa scriu un roman masiv despre asta , iar in ”tarisoara mea, Romania” , vorba lui Nenea Incu Caragiale , autoritatile , mai bine zis ”patrihotii” de parlamentari , de ani de zile se tot plang ca nu au bani la bugetul Romaniei sa asigure un trai decent cetatenilor ce i-au votat ” ca prostii”.
  Va doresc multa sanatate si sa ne delectati si de acum multi ani inainte cu scrisul Dvs foarte realist , la obiect si sanatos!
  Cu stima,
  Sorin.

 2. Caliman Eugen
  27.3.2020, 3:11 pm

  Singura amintire va fi aceea,ca la fel ca in 2008 si in 2019 Romania a intrat in Criza fara un Proiect de tara, incit sa fim pregatiti economic,financiar si logistic pentru orice amenintare la adresa natiunii!Publicatiile economice au promovat de decenii intregi seturi de solutii economice punctuale fie strategii economice teoretice care au facut din Romania ultima tara din UE la toate capitolele.La fel va fi situatia si la capitolul sanitar,in care personalul sanitar este primul care contracteaza boala,din lipsa de resurse financiare de criza si dezorientarea prezidntiala si guvernamentala,lipsite de orice competenta de administrare a situatiilor de orice fel, inclusiv de criza.

 3. Resemnatul
  27.3.2020, 3:38 pm

  Chiar si-n acest articol, linkurile „servicii”, „pensie”, „venit”, „companie”, nu conduc la nici un rezultat. Toate informatiile electronice „sensibile”, din web, isi vor revendica, pe cai juridice, „dreptul la uitare” ignorandu-se „dreptul la informare” pe care democratiile il clameaza in gura mare.

 4. Constanta
  31.3.2020, 10:01 am

  Urmăresc cu mult interes și plăcere cursdeguvernare.ro (atât articolele zilnice cât și revista print). Consider că este singura sursă de informare de pe piata actuală, care tratează teme de mare interes și actualitate, într-un mod profesionist, documentat, neutru politic. Este un loc unde poți respira și gândi!
  Vă multumesc!

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis îi îndeamnă pe români să joace golf: Se poate practica la orice vârstă, nu e exclusivist. Reacție amuzantă a ambasadei Suediei

Vladimir Ionescu

Golful se poate practica la orice vârstă și nu este deloc exclusivist, a declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis, încurajându-i pe români să practice acest sport.… Mai mult

Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult