duminică

21 aprilie, 2024

9 mai, 2011

Organismele internaţionale de finanţare pun sub semnul întrebării măsurile generoase promise de guvern pentru anul electoral 2012, cum sunt reducerea contribuţiilor la asigurările sociale anul acesta sau majorarea salariilor bugetarilor din 2012. Fondul Monetar Internaţional, Manca Mondială şi Comisia Europeană cer şi management independent politic, inclusiv din străinătate, realizat de firme de HR străine, pentru companiile de stat.

”Am discutat cu autorităţile despre reducerea contribuţiilor la asigurările sociale. Am convenit că trebuie să vedem mai multe date fiscale pe 2011, pentru a şti dacă există suficient spaţiu fiscal pentru o asemenea măsură. România trebuie să se asigure că are bani pentru 2011, dar şi pentru 2012 înainte de a lua măsura reducerii CAS”, a afirmat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

Nici reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, nu este de acord cu reducerea CAS, el arătând că această msăură ar reduce povara fiscală pentru firme, însă pe de altă parte ar putea dezechilibra macroeconomic ţara şi ar creşte prima de risc ăentru România, fapt ce ar conduce la majorarea costului finanţării operaţiunilor companiilor private.


Referitor la promisiunile deja lansate de premierul Emil Boc, prvind majorarea salarilor bugetarilor din anul 2012, oficilii străini s-au arătat rezervaţi, subliniind că pentru aceasta este nevoie de continuarea disponibilizărilor în sectorul public.

”În primul trimestru al anului, cifrele au fost încurajatoare, au arătat că reducerea numărului angajailor din sectorul public a continuat. Cu cât scade mai mult numărul acestora, cu atât este ai mult spaţiu pentru creşterea salariilor. Este prematur să facem acum speculaţii despre cât spaţiu va fi în bugetul statului pentru majorări salariale, vizavi de numărul de angajaţi din sectorul public. Dar eu cred că lucrurile se mişcă în direcţia potrivită pentru a crea suficient spaţiu în acest sens. La momentul discutării bugetului pe anul 2012 vom discuta ce spaţiu va fi pentru salarii”, a spus Franks.

El a arătat că şi în condiţiile unor noi disponibilizări, Guvernul va fi obligat să găsească capitole bugetare pentru anul 2012 de unde să scadă, pentru a putea creşte salariile bugetarilor.

”Este o decizie suverană, este decizia Guvernului. Atunci când vom lucra pe buget, în lunile următoare, vom vedea unde există spaţiu şi unde nu. Ei trebuie să echilibreze cheltuielile şi veniturile pentru a se încadra în acea ţintă de deficit de 3% şi, dacă doresc să dea mai mult la salarii, vor trebui să ia din altă parte. Noi suntem flexibili”, a subliniat reprezentantul FMI.


 

Management privat la companiile de stat

 

O solicitare a FMI, CE şi BM a fost ca Guvernul să angajeze o firmă de consultanţă internaţională pentru aducerea de manageri inclusiv din străinătate pentru companiile de stat care sunt prost gestionate de managerii numiţi politic.

”Scandalos este că oameni care nu sunt calificaţi conduc aceste companii. Nu avem nicio restricţie cu privire la naţionalitate. Poate sa fie african, asiatic, european, orice”, a spus Jeffrey Franks.

La rândul său, reprezentantul CE, Istvan Szekely, a declarat că nu există o problemă cu aducerea de manageri din afara Uniunii Europene, dacă se respectă anumite restricţii impuse de piaţa comunitară a muncii.

Oficialii internaţionali susţin că nivelul arieratelor în economie este de 4-5% din PIB, din cauza datoriilor companiilor de stat.

În acest context, Franks a arătat că este necesară în primul rând restructurarea companiilor energetice şi închiderea a o parte dintre subsidiarele CFR.

”Ne concentrăm în mod deosebit pe sectorul energetic şi transporturi, care sunt esenţiale pentru creşterea economică. Împreună cu guvernul am realizat progrese în privinţa îmbunătăţirii exploatării în companiile energetice şi aducerea unor investiţii private substanţiale în următorii ani. În lunile care vor urma, autorităţile vor demara procesul de privatizare a unor pachete semnificative deţinute în domeniul energiei, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz”, a completat reprezentantul FMI.

România riscă să returneze 1,5 miliarde de euro la UE

 

La finalul primei misiuni de evaluare din nul acord precautionary, Jeffrey Franks a atras atenţia că România riscă să-i fie retrase 1,5 miliarde de euro de către Comisia Europeană, dacă nu reuşeşte să asigure executarea contractelor pe fondurile de pre-aderare.

”Trebuie ca proiectele cu prioritate redusă să fie amânate, pentru ca eforturile să se concentreze pe domeniile cu prioritate ridicată, în care absorbţia poate creşte mult mai rapid”, a spus Franks.

Un astfel de proiect este cel de construire a podului Vidin-Calafat, pentru încetinirea căreia autorităţile române şi bulgare dau vina unele pe celelalte.

De asemenea, ofocialul FMI a confirmat reducerea ţintei de creştere economică de la 4%-4,5% la 3-3,5% pentru anul 2012.

Pentru anul 2011, ţinta de creştere rămâne 1,5% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: