Confruntările strategice și comerciale, cu puternice accente protecționiste afectează creșterea economică globală, care rămâne puternică, dar pierde din ritm în anii viitori, potrivit proiecțiilor de toamnă ale Fondului Monetar Internațional (FMI).
FMI anticipează o creștere stabilă dar ușor mai lentă în 2019, din cauza dobânzilor mari și a barierelor comerciale, după ce a redus estimarea de creștere economică cu 0,2 puncte procentuale, până la 3,7%.
„Escaladarea tensiunilor comerciale şi îndepărtarea de un sistem (comercial internaţional) bazat pe reglementări multilaterale sunt principalelel amenințări globale”, spune raportul FMI „World Economic Outlook” – Octombrie 2018.
Reducerea ritmului de creștere este mai accentuată în economiile avansate, dar nu va întâzia să-și propage efectul și asupra economiilor emergente și în curs de dezvoltare, potrivit proiecțiilor FMI.
„Decidenții politici trebuie să lucreze cu perpective pe termen lung pentru a trata maladia (tensiunilor globale). Priorităţile cheie sunt politicile fiscale incluzive, investițiile în educație, asigurarea accesului la serviciile de sănătate și reducerea inegalităților”, scrie economistul șef al FMI, Maurice Obstfeld în raportul FMI.
Abordarea problemei datoriilor suverane este de asemenea esențială: „Cele mai multe țări au nevoie de construcția unor spații fiscale (bufere) pentru a avea răspunsuri la următoarea recesiune, când vine vorba să reducă casturile în termeni de taxe a serviciului unor datorii mari”, mai spune oficialul citat
„Poate că provocarea seculară cea mai mare pentru multe economii avansate se concentrează pe:
- creşterea lentă a veniturilor lucrătorilor,
- percepţia privind mobilitatea socială mai scăzută şi, în unele ţări, pe
- răspunsurile inadecvate ale politicilor la schimbările economice”, potrivit raportului FMI.
Estimările pesimiste privind conflictul comercial dintre Washington și Beijing riscă să escaladeze și să dăuneze nu numai celor două state, ci și întregii lumi.
Luptele celor mari
„Când cele mai mari economii din lume nu se înțeleg, toată lumea are de suferit”, a declarat Maurice Obstfeld, la prezentarea raportului FMI.
Pentru SUA, economiștii FMI anticipează încetinirea creșterii economice la 2,5% în 2019, de la 2,9% în acest an, din cauza conflictului comercial, în pofida stimulentului reducerii taxelor.
Administrația Trump a impus tarife pentru aproximativ jumătate din produsele vândute anual de China în Statele Unite.
China a răspuns cu tarife aplicate unor mărfuri americane în valoare de 110 miliarde de dolari și tarifele noi vor avea impact și asupra economiei sale.
Creșterea economică a Chinei va încetini la 6,2% în 2019, de la 6,6% în acest an, potrivit FMI.
Abordarea multilaterală a relațiilor economice internaționale „trebuie să evolueze astfel încât fiecare ţară să-şi vadă în aceasta propriul interes, chiar şi într-o lume multipolară. Aceasta însă va cere sprijinul politic intern pentru o cooperarea internaţională”, spune raportul FMI.
Europa, probleme vechi și noi
Creşterea economică „a dezamăgit în Zona Euro şi în Marea Britanie. Creşterea lentă a exporturilor a contribuit notabil la încetinirea ritmului în Zona Euro. Scumpirea energiei a dscurajat importatorii şi anumite ţări au fost afectate de incertitudinea politică”, potrivit sursei citate.
Proiecţiile FMI arată ritmuri de creştere în scădere până la 2,7% în 2018 şi la 2,2% şi 2,0% în următorii doi ani, cifrele pentru Zona Euro fiind mai mici: 2,4%, repesctiv 2,0 şi 1,9 în 2020.
„Politicile macro şi microprudenţiale se confruntă cu provocarea construcţiei buferelor financiarem evitarea asumării riscurilor excesive şi acoperirea riscurilor la adresa stabilității”, spune raportul FMI.
Restabilirea echilibrelor „trebuie să continue în Zona Euro”, după ce ţările „UE şi-a mobilizat planurile de recapitalizere mai încet decât SUA”, iar diferenţa de abordare a recapitalizării dintre SUA şi UE şi-a spus cuvântul.
În timp ce băncile americane au fost obligate să recurgă la capital nou, operaţiune susţinută de Federal Reserve, cele europene au fost încurajate să-şi îmbunătățească ratele de adecvare a capitalurilor, fiind lăasate libere să aleagă metoda.
Astfel că băncile europene „confruntate cu condițiilimitate de finanțare, au ales să taie din creditare și și-au crescut deținerile de titluri suverane”, mai spune raportul FMI.