vineri

26 aprilie, 2024

10 februarie, 2016

fmi christine lagardeFondul Monetar Internațional avertizează că va bloca finanțarea de 40 de miliarde de dolari acordată Ucrainei prin programul de salvare economică în situația în care guvernul de la Kiev nu adoptă măsuri imediate de combatere a corupției.

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri, citată de The Guardian, că, ”în lipsa unor eforturi substanțiale” de îmbunătățire a guvernanței este greu de imaginat că instituția va continua să acorde sprijin financiar acestui stat.

”Sunt îngrijorată de progresul lent pe care Ucraina îl înregistrează în ceea ce privește îmbunătățirea guvernanței, a procesului de combatere a corupției și a reducerii infuențelor în elaborarea politicilor”, a afirmat Christine Lagarde.


”Fără un nou efort substanțial de revigorare a reformelor în domeniul guvernanței și a luptei anti-corupție este greu de imaginat cum unul dintre programele FMI poate continua cu succes. Ucraina este în pericol să reintre în tiparul promovării politicilor economice eșuate, care au afectat țara în istoria recentă. Este vital în acest moment ca liderii Ucrainei să reacționeze, să repună statul pe calea promisă a reformelor”, a completat șeful FMI.

Declarațiile făcute de Christine Lagarde vin la câteva zile de la demisia ministrului ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavičius, care a acuzat unul dintre principalii colaboratori ai președintelui Petro Poroshenko că blochează procesul de reformă anti-corupție.

Programul de salvare economică convenit cu Ucraina prevede furnizarea de tranșe de ajutor care sunt condiționate de reforme politice sau economice. Eliberarea unei a treia tranșe din ajutor este blocată din octombrie 2015 din cauză că oficialii FMI suspectează că fondurile ar putea fi drenate de oficiali ucraineni corupți.

Potrivit ultimelor date statistice disponibile, valabile pentru trimestrul III 2015, arată că economia Ucrainei se contractează cu o rată anuală de peste 7%, ajutorul acordat de FMI fiind vital pentru menținerea acestui indicator și pentru o eventuală înțelegere cu creditorii internaționali de restructurare a datoriilor Ucrainei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: