joi

25 aprilie, 2024

12 iunie, 2014

Lumea trebuie să acționeze pentru a evita riscul unui alt colaps devastator al pieţei imobiliare, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), care a publicat miercuri date ce arată că preţurile caselor sunt mult peste mediile istorice, în mai multe ţări, scrie Financial Times.

FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparații între prețul mediu al caselor în diferite țări, și între prețul caselor, venituri și chirii.

Informaţiile colectate de FMI arată o accelerare a creşterii preţurilor la imobiliare şi un progres limitat în a le ţine sub control.


Preţul caselor „rămâne mult peste mediile istorice, în majoritatea statelor, raportat la venituri şi chirii”, a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu, într-un discurs ţinut săptămâna trecută la Bundesbank.

Printre ţările date ca exemplu se numără Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia.

În Canada, prețul caselor este cu 33% peste media istorică în raport cu veniturile și cu 87% peste medie în relație cu chiriile, iar în Marea Britanie – cu 27% peste medie în raport cu veniturile și cu 38% peste medie în raport cu chiriile.

Băncile centrale din întreaga lume au diminuat dobânzile la niveluri record, împingând preţurile caselor la un nivel pe care FMI îl consideră o ameninţare serioasă pentru economii foarte diferite, de la Hong Kong până la Israel. La nivel global, preţurile au crescut anul acest cu 3,1%, faţă de cele de anul trecut.


Potrivit analizei FMI, cea mai ieftină piață imobiliară din lume este Japonia, unde prețul caselor este cu 41% sub media istorică în raport cu veniturile și cu 38% sub medie în raport cu chiriile.

În Europa, Germania și Estonia sunt considerate piețe ieftine, prețurile fiind cu peste 10% sub media istorică în raport cu veniturile și chiriile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: