joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iunie, 2014

Lumea trebuie să acționeze pentru a evita riscul unui alt colaps devastator al pieţei imobiliare, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), care a publicat miercuri date ce arată că preţurile caselor sunt mult peste mediile istorice, în mai multe ţări, scrie Financial Times.

FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparații între prețul mediu al caselor în diferite țări, și între prețul caselor, venituri și chirii.

Informaţiile colectate de FMI arată o accelerare a creşterii preţurilor la imobiliare şi un progres limitat în a le ţine sub control.


Preţul caselor „rămâne mult peste mediile istorice, în majoritatea statelor, raportat la venituri şi chirii”, a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu, într-un discurs ţinut săptămâna trecută la Bundesbank.

Printre ţările date ca exemplu se numără Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia.

În Canada, prețul caselor este cu 33% peste media istorică în raport cu veniturile și cu 87% peste medie în relație cu chiriile, iar în Marea Britanie – cu 27% peste medie în raport cu veniturile și cu 38% peste medie în raport cu chiriile.

Băncile centrale din întreaga lume au diminuat dobânzile la niveluri record, împingând preţurile caselor la un nivel pe care FMI îl consideră o ameninţare serioasă pentru economii foarte diferite, de la Hong Kong până la Israel. La nivel global, preţurile au crescut anul acest cu 3,1%, faţă de cele de anul trecut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit analizei FMI, cea mai ieftină piață imobiliară din lume este Japonia, unde prețul caselor este cu 41% sub media istorică în raport cu veniturile și cu 38% sub medie în raport cu chiriile.

În Europa, Germania și Estonia sunt considerate piețe ieftine, prețurile fiind cu peste 10% sub media istorică în raport cu veniturile și chiriile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: