duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2013

Fondul Monetar Internațional așteaptă ca Guvernul României să decidă dacă vrea să modifice angajamentele asumate la ultima vizită și abia apoi le va propune spre aprobare boardului executiv, a declarat joi Gerry Rice, directorul al Departamentului de Comunicare al FMI, într-un briefing de presă la Washington, preluat de AGERPRES.

El a precizat că, în timpul ultimei misiuni, FMI și Guvernul României au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a acordului stand-by, inclusiv cele prin care se va atinge ținta de deficit bugetar, măsuri care urmează să fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului.

”Cunoaștem faptul că există divergențe în Guvern pe tema măsurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge ținta de deficit bugetar. Monitorizăm atent evoluția lucrurilor și așteptăm o decizie a autorităților dacă doresc să modifice politicile necesare pentru a atinge ținta de deficit, înainte ca pachetul de măsuri să fie înaintat spre aprobare boardului executiv”, a spus oficialul FMI, întrebat cum comentează ultimele evenimente din România pe marginea acordului.


Gerry Rice a mai spus că nu poate cunoaște perioada când va avea loc o nouă vizită a FMI în România.

”Suntem convinși că autoritățile își vor respecta angajamentele privind elementele-cheie din acord, astfel încât prima evaluare să fie finalizată. Nu pot da un termen privind următoarea vizită a misiunii”, a precizat reprezentantul Fondului.

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, va merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene posibilitatea ca acciza de 7 eurocenți să fie aplicată doar pentru benzină, iar accizarea motorinei să fie amânată cu trei luni.

Comisia Europeană este pregătită să analizeze măsuri alternative venite din partea Guvernului României, care să aibă același impact bugetar cu cel al accizei suplimentare, a declarat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice și monetare Olli Rehn.


„Sperăm ca în România să se ajungă la un acord. (…) Noi suntem pregătiți să analizăm propuneri alternative care susțin creșterea economică și care au un impact bugetar echivalent”, a precizat Simon O’Connor.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, în 2 decembrie, că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană din cauză că Guvernul și-a asumat majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți/litru.

Șeful statului a subliniat că nu-și va asuma această măsură, pe care a catalogat-o „antieconomică, împotriva intereselor României și împotriva șanselor de relansare a economiei”.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat, în aceeași zi, că acordul României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) nu mai este operațional în condițiile în care Memorandumul cu instituția financiară internațională nu se poate încheia dacă nu este semnat de președintele Băsescu.

Potrivit ministrului citat, în cazul în care această situație se va prelungi, principala consecință va fi creșterea costurilor la care se va împrumuta România.

Board-ul FMI care urma să valideze evaluarea acordului cu România era programat pentru 18 decembrie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: