22 septembrie, 2022

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat miercuri undă verde pentru deblocarea a 20,65 milioane de DST (27 de milioane de dolari) pentru Republica Moldova, salutând progresele realizate de autorităţile de la Chişinău în domeniul guvernanţei fiscale şi anticorupţiei, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

Fondurile de 27 de milioane de dolari fac parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, dacă îndeplineşte anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI.

Până în prezent, Republica Moldova a accesat o sumă totală de 242 milioane de dolari din acest pachet de finanțare.


Presiunile asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, conducând la un val de refugiaţi şi la efecte secundare precum explozia preţului gazelor naturale şi alimentelor.

Potrivit FMI, efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova.

Economia este aşteptată să stagneze pe termen mediu iar inflaţia va rămâne ridicată din cauza creşterii preţurilor la alimente şi energie.

În plus, deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt aşteptate să se majoreze semnificativ în acest an.

Noi recomandări

“Autorităţile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanţa fiscală, supravegherea sectorului financiar şi întărirea legislaţiei în domeniul anti-corupţiei”, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kenji Okamura.


FMI recomandă autorităţilor de la Chişinău să menţină un mix de politici adecvat, având în vedere presiunile inflaţioniste, constrângerile bugetare şi riscurile la adresa scenariului de bază.

În plus, este nevoie de eforturi concentrate pentru a îmbunătăţi eficienţa cheltuielilor şi să avanseze reformele în domeniul energiei şi întreprinderilor de stat.

O altă recomandare vizează protejarea independenţei Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi, de aceea adoptarea, până la finele lunii octombrie, a legislaţiei care să consolideze autonomia instituţională a BNM este vitală.

„Rămâne în continuare important de consolidat supravegherea și reglementarea în sectorul financiar-bancar, în special ținând cont de vulnerabilitățile sectorului de finanțare nebancară”, se arată în comunicatul FMI.

Pachetul de finanțare a FMI cu Republica Moldova a fost încheiat la finele anului trecut și a fost ajustat în luna mai a anului curent.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: