luni

28 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 decembrie, 2013

Fondul Monetar Internațional (FMI) monitorizează evoluțiile din România și așteaptă ca autoritățile să decidă dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ținta de deficit stabilită, se arată într-o declarație a reprezentaților FMI transmisă marți agenției AGERPRES, după ce președintele Traian Băsescu a anunțat că nu va semna memorandumul cu instituțiile financiare internaționale cât timp se menține introducerea taxei de 7 eurocenți pe litrul de carburant.

”În timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritățile române privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By încheiat de România cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB în 2014. Suntem conștienți de dezacordul dintre președintele Traian Băsescu și Guvernul României privind măsurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv. Echipa FMI monitorizează evoluțiile și așteaptă o decizie a autorităților dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ținta de deficit stabilită, înainte de a supune spre examinare pachetul de măsuri conducerii FMI”, se precizează în document.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, dacă Guvernul nu scoate taxa de 7 eurocenți pe litrul de carburant.


„Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea la obligațiile pe care și le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanți. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva șanselor de relansare a economie”, și-a argumentat președintele decizia.

Președintele susține că cele 2,28 de miliarde de lei care ar putea fi colectați din această taxă suplimentară pot fi luați de la alte capitole din buget, printre care – 1,2 miliarde de lei de la Ministerul dezvoltării tregionale, peste 600 de milioane de la dobânzile la plata datoriei.

Traian Băsescu a declarat că a a informat Washingtonul (FMI-ul, n. red.) și că executivul poate discuta această soluție cu FMI – CE – BM în ianuarie, când urmează să fie următoarea întâlnire a autorităților autohtone cu creditorii internaționali.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: