Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că are informaţii din interiorul Ministerului Finanţelor Publice potrivit cărora consilierul premierului Darius Vâlcov le-ar solicita angajaţilor din minister să falsifice datele referitoare la execuţia bugetară astfel încât aceasta să reflecte încadrarea României în ţinta de deficit de 3%.
Florin Cîţu cere intervenţia instituţiilor statului, îi solicită ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici să permită ca o echipă de economişti ai opoziţiei să verifice cifrele şi susţine că va informa Eurostat cu privire la presupusa manipulare a indicatorilor economici.
„Darius Vâlcov le cere angajaţilor de la Finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%”, a scris Florin Cîţu, marţi, pe Facebook.
Comentariul vine ca urmare a unei postări de luni a consilierului Darius Vâlcov care a anunţat faptul că România nu va depăşi referinţa maximă de deficit în acest an, de 3% din PIB.
„Deficit (cash) 2018 = 2,92%. Felicitări valoroasei echipe de la Ministerul Finanțelor Publice”, este mesajul postat de Vâlcov.
Mesajul lui Dariu Vâlcov este supect din două puncte de vedere:
- aprecierea deficitului e făcută pe date care vor fi disponibile abia peste circa 3 săptămâni, în condițiile în care deficitul la 11 luni a fost cu 130% mai mare decât cel de anul trecut, și numai un miracol ar putea face să nu depășim, pe date reale, 3%.
- guvernul a suspendat legea responsabilității financiar-bugetare, care îi obliga pe premier și pe ministrul finantelor să-și asume corectitudinea datelor financiar-bugetare. (un LINK cu DETALII_AICI)
Senatorul PNL mai precizează că îi va informa pe membri ECOFIN în legătură cu situaţia din România.
(Citiți și: ”Încadrarea deficitului în 3% ar fi miraculoasă: Deficitul la 11 luni – 2,74% din PIB estimat”)
„Pentru a-i opri şi a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri:
- Alo, instituţiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratra, CSAT).
- Îi cer public lui Teodorovici să permită ca o echipă de experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare. Suntem pregătiţi.
- Voi informa Eurostat de manipularea indicatorilor economici în România în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare”, a scris Cîţu.
Citiți și: ”Au suspendat și Legea Responsabilității Fiscal Bugetare”)
Deficitul bugetar din primele 11 luni ale anului s-a ridicat la 26 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, potrivit datelor MFP.