marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 octombrie, 2021

Președintele PNL, Florin Cîțu, pare că s-a răzgândit pe tema revenirii USR în coaliția de guvernare și spune, după ce a insistat zile la rând că premierul desemnat trebuie să găsească susținere pentru guvern minoritar, că Nicoale Ciucă are mandat să negocieze refacerea coaliției cu USR.

Vicepreședintele USR Claudiu Năsui asigură că Nicolae Ciucă poate fi acceptat ca premier dacă „propune refacerea aceleiași coaliții, cu aceleași ministere și cu calendarul agreat de reforme la care noi ținem”. Purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu, a anunțat, la 4 ore după afirmațiile premierului, că ”USR nu a primit deocamdată nicio invitație la negocieri”.

Nicolae Ciucă mai are la dispoziție 3 zile pentru a depune la Parlament programul de guvernare și lista cabinetului și, după ce nu a găsit susținere pentru învestirea unui guvern minoritar și nici disponibilitate pentru ”armistițiu”, a fost nevoit să refuze intrarea la guvernare a PSD.


”PNL este în spatele domnului Ciucă. PSD a spus anul acesta de multe ori că ei nu vor la guvernare, eu nu înțeleg pretextele de a primi ministere. Eu cred că nu vor să negocieze nimic și încearcă să forțeze nota cu astfel de discuții. Nu se poate reface USL, trebuie să fie o discuție cu cei de la USR…

Domnul Nicolae Ciucă are mandat să negocieze cu USR. Trebuie să discutăm bărbătește, față în față. Sigur că pot reveni la guvernare premierul desemnat Nicolae Ciucă poate cere flexibilizarea mandatului de negociere când are ceva. Trebuie să fie o discuție cu USR și apoi putem cere în partid o flexibilizare. Acum lucrurile sunt puse invers. Domnul Ciucă are atributul de a discuta cu USR. Dacă USR vor, putem vedea în ce formă putem reface coaliția „, a declarat miercuri Florin Cîțu.

Întrebat de reporteri dacă ar putea intra USR la guvernare din nou, Florin Cîțu a replicat: „Bineînțeles. Nu vreau să discutăm prin presă. Să avem noi discuția, să punem pe masă toate problemele. Ar putea intra la guvernare după ce vom avea această discuție. E momentul să avem această discuție bărbătește, față în față, delegați ai celor două partide”.

Declarația președintelui PNL apare după întâlnirea la Vila Lac dintre liderii PNL și PSD de marți seară. La negocieri, PSD ar fi cerut de fapt intrarea la guvernare alături de PNL și alocarea a șapte ministere. Solicitările PSD au fost refuzate.


De la debutul crizei guvernamentale, Florin Cîțu s-a opus permanent refacerii coaliției cu USR si revenirea acestora la guvernare. Mai mult, Florin Cîțu insistat că formațiunea lui Dacian Cioloș este responsabilă de criză și a respins orice discuție relevantă în negocierile cu Dacian Cioloș, după ce acesta a fost desemnat de președinte să formeze un guvern.

La începutul săptămânii, președintele Iohannis și Nicolae Ciucă au discutat posibilitatea ca premierul desemnat să negocieze cu USR și PSD, moment în care Florin Cîțu a anunțat că Nicolae Ciucă nu are mandat de la partid să poarte asemenea discuții.

Și în acest moment, președintele PNL insistă inclusiv cu varianta alegerilor anticipate, pe care președintele Iohannis acum le respinge.

„Cel care decide dacă mergem spre anticipate este președintele României. Este o variantă pe masă pe care toate partidele o iau în calcul și se pregătesc pentru această variantă”, a adăugat Cîțu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: