Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a afirmat vineri că politica fiscală ”și-a făcut treaba” în economia românească, însă ”Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat”, iar dobânda de politică monetară este încă ridicată.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de specialitate organizate de Academia de Studii Economice.
”Am vorbit de măsurile fiscale, dar încă este spațiu pentru măsuri monetare”, a declarat Florin Cîțu, citat de HotNews. „În România, rezervele minime obligatorii încă sunt mari, comparativ cu alte țări din UE. Rata de politică monetară încă este mare comparativ cu alte țări din UE. Asta înseamnă că poți să folosești politica monetară pentru a injecta lichiditate”, a spus ministrul Florin Cîțu.
Potrivit acestuia, politica fiscală a făcut majoritatea muncii până acum, ajutată de politica monetară, „dar dacă ne uităm, Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară”.
„Dobânda de politică monetară este încă sus. România are încă spațiu să ajungă la zero sau chiar negative”, a mai afirmat Florin Cîțu.
Ultimele anunțuri publice făcute de conducerea BNR arată că banca centrală a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară, al căror volum total a ajuns în data de 15 iulie 2020 la aproape 4,4 mld lei.
La acel moment, iulie 2020, Mugur Isărescu transmitea că ”deficitul de lichiditate pe piața monetară s-a menţinut la cote relativ importante” și asigura: ”BNR va monitoriza pe mai departe toate evoluțiile relevante și va actualiza evaluările, continuând totodată să acționeze în direcția furnizării lichidității necesare sistemului bancar (fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului), în condițiile unei reduceri graduale și sustenabile a ratelor de dobândă; măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanțare a economiei reale și a sectorului bugetar”