vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2021

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, că parlamentarii liberali nu pot face demersuri pentru dărâmarea propriului guvern şi nu pot participa la plenul reunit pentru dezbaterea moţiunii USR PLUS până la verificarea legalităţii semnăturilor.

Premierul Cîţu a precizat că BPN al PNL a luat mai multe decizii în şedinţa de miercuri, în conformitate cu atribuţiile prevăzute de Statutul PNL.

„Articolul 1: niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se vor supune sancţiunilor statutare.


Articolul 2: PNL nu va face guvern cu PSD.

Articolul 3: se mandatează parlamentarii PNL să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, la şedinţele Birourilor permanente reunite, unde se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS – AUR, depusă nelegal, până la verificarea legalităţii semnăturilor”, a precizat Cîţu cele trei decizii.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a convocat plenul reunit, Florin Cîţu a replicat: „Vreau să vedem întâi dacă a încălcat statutul prin această convocare – dacă este o convocare nelegală şi este împotriva statutului şi a PNL – şi după aceea vor fi sancţiuni”.

Ludovic Orban: Boicotarea activităților parlamentare este un atentat la democrație, la statul de drept

După acest anunț, președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că nu face altceva decât să respecte o obligație constituțională.


Întrebat dacă se teme că poate fi sancționat pe linie de partid, așa cum sugerează premierul Cîțu, Ludovic Orban a răspuns: ”Eu cred că ar trebui să se teamă de sancțiuni colegii mei mai înfierbântați, care nu au citit art. 25 din statut – care precizează obligația membrilor partidului să respecte Constituția și legile țării, care nu înțeleg Constituția, sau se fac că nu înțeleg Constituția.”

”Am promis 4 ani de creștere economică, de creștere a calității vieții. Trebuie să ne reîntoarcem la ce am promis. Azi, românii nu înțeleg de ce a apărut această criză, de ce problemele lor nu sunt soluționate. Mai mult, România trebuie să finalizeze negocierile pe PNRR, pe acordul privind bugetul multianual UE. Fac apel la toți liderii politici să analizeze situația și să implice în soluționarea crizei. Din punctul meu de vedere nu există decât o singură soluție: refacerea coaliției de guvernare, menținerea PNL în poziția de principal partid de guvernare.

Am luat azi decizia de a convoca plenul reunit al Parlamentului, împreună cu președintele Senatului. Este o obligație constituțională. Convocarea nu conține și ordinea de zi, am convocat și Birourile permanente reunite care trebuie să decidă această ordine de zi, dacă se va citi sau nu această moțiune.

Atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția și legile țării. Din punctul meu de vedere, nu voi vota moțiunea de cenzură și niciun parlamentar liberal nu va vota moțiunea, dar am obligația de a respecta legea. Parlamentul este blocat prin chichițe procedurale, prin șmecherii. Orice boicotare a acestui instrument este un atentat la democrație și la respectarea statului de drept.

Spun foarte limpede: Parlamentul este organul reprezentativ al poporului. Nu pot să înțeleg cum este posibil ca PSD, care nu a apelat la astfel de tertituri nici în apărarea propriilor guverne, să recurgă acum la asemenea tertipuri. Dacă PSD ar fi făcut asta, nu am fi putut da jos, de exemplu, Guvernul Dăncilă. Aceste practici trebuie sancționate de public”, a spus miercuri Ludovic Orban.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: