vineri

26 aprilie, 2024

13 martie, 2018

Audierea lui Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, în Comisia de control SRI, a durat șase ore, dar ”nu au fost abordate decât jumătate dintre punctele de pe lista de interes a parlamentarilor”, după cum a explicat, ulterior, președintelui comisiei, Claudiu Manda.

Celălalte subiecte, printre care și prezența lui Liviu Dragnea la o petrecere de Crăciun organizată de conducerea SRI, vor fi lămurite la o următoare întâlnire, a cărei dată nu se cunoaște încă.

În cadrul unei declarații făcute după audiere, generalul, citind o serie de note scrise, a confirmat că a existat o întâlnire a sa și a fostului director SRI George Maior, pe de o parte, cu Traian Băsescu, pe atunci președinte, în care oficialii Serviciului i-au explicat de ce Alina Bica nu ar trebui numită la conducerea DIICOT. Întrevederea, a declarat Florian Coldea, a avut loc la cererea conducerii SRI. Reamintim, Alina Bica a fost totuși numită în funcție, așa cum propusese Victor Ponta.


Despre ce s-a discutat în comisie, potrivit lui Florian Coldea:

  • Reforma din SRI
  • Relația SRI central cu direcțiile județene
  • Deciziile CSAT
  • Protocoalele semnate de SRI cu diferite instituții, precum Parchetul General
  • Mandate de securitate națională pentr vulnerabilități de corupție
  • Relația Serviciului cu partidele
  • Întrebat dacă a sprijinit partide sau politicieni, Florian Coldea a negat, „în contextul în care a avut informări cu lideri politici”, beneficiari ai informațiilor SRI, în cadrul legal, a spus președintele Comisiei, Claudiu Manda. Toate aceste întâlniri au avut loc în prezența fostului director George Maior.
  • Întrebat dacă a pus umărul la construcția unui partid politic, generalul a negat, a mai spus Manda.

Florian Coldea – „Oameni de media, dintre care o parte ne cultivau cu insistență”

Generalul Coldea a explicat la finalul audierii că, printre altele, răspunsurile sale s-au referit la „o serie de chestiuni, alegații, acuzații ale unor foști beneficiari (de informații secrete – n. red.), ziariști, oameni de media, dintre care o parte ne cultivau cu insistență, dar și foști colaboratori din instituție. Am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toți aceștia, cu care instituția a relaționat în limitele legii”.

Despre „statul paralel”

  • „S-a vorbit și de sintagmele cu care azi e redefinit statul, de unele voci. Am precizat că eu nu înțeleg sintagma, dar mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit, în care s-au făcut eforturi deosebite pentru consolidarea legii. La acest efort nu a participat doar instituția noastră ci și altele, unele din ele din varii motive îl redefinesc azi”, a adăugat Florian Coldea.
  • „Deși înțeleg atracția pentru mister, povești cu spioni și conspirații și frustrarea unora, aceste demersuri care merg dincolo de politică riscă să se transforme în vânătoare de vrajitoare, care afectează instituțiile fundamentale ale statului român, normele euroatlantice pe care unii pretind că le apără”, a subliniat el.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: