miercuri

24 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

26 decembrie, 2019

Dacă am colecta TVA la rata de colectare a Bulgariei, România ar avea venituri bugetare cu 3,7 miliarde de euro (1,8% din PIB) mai mari. Calculul îi aparține lui Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului fiscal, și este conținut într-o analiză publicată în ultimul număr al Cronicilor Curs de Guvernare.

Bulgaria are cote de taxare mai mici decât România, dar are venituri cu peste 3 puncte procentuale din PIB mai mari. Asta demonstrează că reforma Fiscului, blocată politic în România, este singura soluție pentru a crește sustenabil veniturile la buget.

Experiența Bulgariei în digitalizarea și reforma administrației fiscale

”Miracolul bulgăresc” a fost analizat de experții Consiliului fiscal, care a pus inclusiv la dispoziția Ministerului de Finanțe un rezumat al acțiunilor întreprinse de Bulgaria pentru reforma administrației fiscale.


Bulgaria a realizat o primă reformă a administrației fiscale în perioada 2003-2008, cu ajutorul Băncii Mondiale, cu o finanțare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformării fiscale, creșterea eficacității și eficienței colectării, crearea unui corp profesionist de angajați, reducerea corupției, creșterea echității, reducerea poverii fiscale și sprijinirea creșterii economice.

Reforma legislației în domeniul fiscal a fost o prioritate asumată a guvernului de la Sofia, fiind făcută cu ajutorul unor experți internaționali.

Practic în acest interval de timp a fost crescută capacitatea analitică a agenției fiscale, prin măsuri luate inclusiv în urma analizei sugestiilor făcute de contribuabili persoane fizice și juridice la chestionarele lansate de fiscul bulgar.

Adaptarea măsurilor la nevoile reale a avut un evident impact pozitiv asupra conformării voluntare, a eficacității și eficienței colectării.


Creșterea capacității operaționale s-a concretizat prin:

  • realizarea unei baze informatice la nivel național accesibilă online
  • unificarea serviciilor oferite de agenție
  • simplificarea formularelor
  • implementarea unui sistem integrat de management al veniturilor

Acest din urmă proiect fost realizat cu know-how extern și cu un contractor britanic.

Proiectul de modernizare a administrației fiscale (RARP) a fost finalizat cu succes, întârzierile la conformarea la plată s-au redus considerabil, iar veniturile fiscale s-au majorat ca procent din PIB în condițiile reducerii poverii fiscale (scăderea cotelor legale de impozit pe venit, profit și contribuții sociale).

Ulterior încheierii RARP, autoritățile bulgare au continuat îmbunătățirea colectării, cu un nou program de reducere a economiei gri și a costurilor de conformare fiscală derulat în perioada 2015-2017.

Rezultate spectaculoase

Bulgaria a reușit cea mai mare reducere a gap-ului de TVA- diferența între ce se încasează și ce ar trebui să se încaseze-  ca procent în venituri teoretice din UE.

În 2018, gap-ul de TVA era în Bulgaria de 11,8%, iar în România de 32,5% din totalul obligațiilor de plată.

în 2016, gap-ul de TVA al Bulgariei era de 14%, iar în România de 36%.

În 2014, gap-ul de TVA era în Bulgaria de 22,2%, iar în România de 40,1%.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: