joi

25 aprilie, 2024

3 iulie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică, miercuri – în chiar ziua ședinței de guvern, două proiecte de hotărâre de guvern care schimbă regimul ajutoarelor de stat, astfel încât acestea să poată fi acordate și „pentru cheltuieli de natură salarială”.

Astfel, se modifică schema de ajutor de stat decisă prin HG 807 / 2014 astfel încât valoarea eligibilă a ajutorului de stat aferent „cheltuielilor eligibile de natura costurilor salariale” să nu depășească 30% din valoarea eligibilă aferentă realizării investiţiei în active corporale şi necorporale.

Ajutorul de stat pentru salarii se acordă cu condiția ca locurile de muncă să fie create:

  • direct de un proiect de investiţii;
  • după data primirii acordului pentru finanţare, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării investiţiei.

Se schimbă și schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014, astfel:

  • înlocuirea mecanismului de depunere a cererilor pentru finanțare în sesiuni cu mecanismul de depunere continuă și eliminarea selecției pe bază de punctaj;
  • introducerea posibilității demarării proiectului de investiții după depunerea cererii pentru finanțare;
  • modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncă precum şi a categoriei acestora, de la minim 10 dintre care 3 pentru pentru lucrătorii defavorizați la minimum 30 locuri de muncă ȋnalt calificate şi calificate;
  • introducerea criteriului privind angajarea forței de muncă ȋnalt calificată şi calificată remunerată cu un salariu minim brut lunar ȋn valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncă înalt calificat (cca. 4.600 lei net), respectiv ȋn valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncă calificat (cca. 3.200 lei net).
  • eliminarea obligativității operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare. Nu se mai solicită Cerificat de atestare fiscală la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare. Obligația rămâne valabilă la momentul plății ajutorului de stat.
  • introducerea posibilității utilizării bugetului neconsumat în anii anteriori;

În prezent bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 4.070 milioane lei (925 mil. euro), cu posibilitatea suplimentării, bugetul anual maxim fiind de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.

Perioada de derulare a schemei este 2014-2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2023 pentru plata ajutorului de stat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: