joi

28 martie, 2024

16 martie, 2020

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune majorarea cu 10 miliarde de euro a sumelor pe care statul le poate împrumuta de pe piețele externe, prin majorarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes”(MTN) de la 31 la 41 de miliarde de euro, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de instituție.

Decizia va duce la o majorare a costurile cu dobânzii de 4,3 miliarde de lei în următorii patru ani, reiese din nota de fundamentare a proiectului.

”Pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2020-2022 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,365 mld. EUR se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 10 mld. EUR”, se arată în document.


În perioada 2020-2022 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,84 miliarde de euro (2 miliarde de euro în septembrie 2020 şi 2,01 miliarde de dolari, echivalent 1,84 miliarde de euro, în februarie 2022).

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt atât la începutul cât și la sfârșitul anului, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru, transmit specialiștii din Finanțe.

”De asemenea, practica în domeniu relevă faptul că emitenții suverani utilizează programe MTN, fără a limita valabilitatea acestora pe o anumită perioada de timp, un program fiind lansat cu o valoare inițială care poate crește pe parcurs în funcție de perioada finanțată, de schimbările necesităților de finanțare și de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finanțare, evoluția deficitului bugetar etc). De exemplu, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 mld. EUR, la un nivel de 60 mld. EUR în anul 2019”, se precizează în nota de fundamentare.

Necesarul de finanțare a statului se ridică la 86,9 miliarde de lei în acest an, dintre care circa 40,6 miliarde de lei pentru finanțarea deficitului de 3,6% din PIB, iar diferența pentru refinanțarea împrumuturilor care ajung la scadență.


De pe piețele financiare externe se are în vedere atragerea de resurse financiare în sumă totală de circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligațiuni.

Pe piața internă, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat în sumă de circa 55 – 57 miliarde lei, cu o structură a maturităților majoritar pe termen mediu și lung, utilizând mai multe instrumente (certificate de trezorerie, titluri de stat și titluri de stat destinate populației).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: