Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat pe 50 de luni, la un randament mediu de 3,80% pe an.
Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă băncile au suprasubscris oferta, până la 810 milioane de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei în ianuarie 2018, din care 3,6 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi 800 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount. La acestea s-ar putea adăuga 540 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Potrivit MFP, sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
În 2018, Ministerul Finanţelor va împrumuta aproximativ 48 – 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale României au închis pe final de an 2017 la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, după adoptarea OUG de modificarea a Codului Fiscal și ca urmare a accelerării inflației, peste ritmul anticipat de analişti.
Randamentul obligațiunilor este raportul dintre dobânda și prețul acestora, iar creșterea randamentului la titlurilor semnalează disponibilitatea investitorilor de a scăpa de titlurile respective, ceea ce se traduce prin scăderea încrederii în siguranța lor.
De precizat: Relația Ministerului Finanţelor Publice (MFP) cu băncile a fost una tensionată, după ce ministerul a respins, în octombrie 2017, ofertele primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, prin care intenţiona să atragă 600 de milioane de lei.
Era a treia licitaţie succesivă la care MFP respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului.
Totodată, cele cinci bănci participante la licitaţie au sublicitat și au transmis oferte în valoare totală de numai 360,4 milioane de lei.