vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 octombrie, 2020

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune reglementarea unei proceduri alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată se împlinește după data de declarării stării de urgență până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Beneficiari ai facilității sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de procedură fiscală și care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență.

”Această măsură are ca scop, pe de o parte, din perspectiva contribuabililor, susținerea conformării la plată, pentru contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de lichidități financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, iar pe de altă parte, din perspectiva statului, asigurarea încasării unor sume certe și periodice la bugetul general consolidat”, se arată într-un comunicat de presă al MFP.

(Consultați aici varianta integrală a proiectului de OUG pus în dezbatere publică de MFP)

Pentru acordarea eșalonării contribuabilul, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;
 • să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență;
 • să nu se afle în procedura insolvenței;
 • să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
 • să aibă depuse toate declarațiile fiscale;
 • să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Ministerul amintește o serie de beneficii, printre care:

 • este o procedură simplificată de acordare a eșalonării la plată, pentru contribuabilii care au fost buni platnici până la data intrării în starea de urgență. Față de procedura normală de acordare a eșalonării, potrivit Codului de procedură fiscală, procedura și documentele depuse de debitori sunt simplificate, în sensul că se acordă eșalonare numai în baza unei cereri, fără a fi depuse alte documente.
 • termenul de soluționare este mult diminuat – 5 zile de la data depunerii cererii, întrucât nu este necesară o analiză amplă asupra situației fiscale a debitorului;
 • se suspendă executarea silită pentru obligațiile bugetare ce fac obiectul eșalonării la plată;
 • nu se constituie garanții, ținând cont de termenul scurt de acordare eșalonării la plată (12 luni), de situația dificilă cu care se confruntă contribuabilii din perspectiva lichidităților financiare mult diminuate față de perioada anterioară intrării în starea de urgență, precum și de necesitatea susținerii mediului de afaceri pentru revitalizarea activității;
 • nu se consideră a fi restante obligațiile bugetare pe perioada eșalonării la plată;
 • debitorul poate solicita, o singură dată pe perioada de valabilitate a eșalonării la plată, modificarea eșalonării la plată prin includerea în eșalonare a obligațiilor ce constituie condiție de menținere a valabilității acesteia;
 • debitorul poate menține eșalonarea la plată, pierdută, o singură dată pe perioada de valabilitate a eșalonării la plată, respectiv în cele 12 luni de eșalonare.

Până la data de 08 octombrie 2020, la nivelul ANAF, un număr de aproximativ 1.000 de contribuabili și-au manifestat intenția de a beneficia de această facilitate fiscală prin depunerea de notificări la organele fiscale. Dintre aceștia, doar aproximativ 60 contribuabili au depus cereri de acordare a restructurării obligațiilor bugetare, în prezent beneficiind de facilitate aproximativ 45 dintre aceștia, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Contribuabilii vizați reprezintă un segment semnificativ atât din perspectiva cifrei de afaceri (11.473 mil. lei), cât și a numărului de angajați (cca. 48.500 de angajați).

”În măsura în care contribuabilii care și-au manifestat intenția de a beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare vor depune cereri până la 31 decembrie 2020, care vor fi aprobate, impactul bugetar estimat asupra veniturilor statului îl reprezintă încasarea, într-o perioadă de maxim 7 ani, a aproximativ 5.137 mil. lei, precum și anularea accesoriilor în valorare de 2.415 mil. lei”, se mai arată în documentul citat.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: