joi

18 iulie, 2024

9 februarie, 2022

Şefii Consiliului Judeţean Iași au prezentat marți planul de venituri şi cheltuieli pe 2022. Cea mai mare investiţie inclusă în cele 304 milioane de lei, cât înseamnă bugetul de dezvoltare în acest an, va merge la lucrările de modernizare a drumurilor judeţene care fac parte din Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava (128,7 milioane de lei).

Vor continua de asemenea investiţiile începute în spitale, cu cea mai mare alocare (26 milioane) pentru finalizarea şantierului de la Spitalul de Copii, şi în domeniul asistenţei sociale.

Dar cum arată bugetul judeţului Iaşi în comparaţie cu al altor judeţe? Deosebirea nu poate fi făcută neapărat pe mărime, pentru că fiecare Consiliu Judeţean are în subordine anumite instituţii.

Repartizarea resurselor bugetare


Dacă Iaşul şi Clujul au, de exemplu, mai multe spitale, alocările pe domeniul medical vor fi consistente – spre deosebire de Timiş şi Bihor, care au doar una sau două instituţii medicale. De altfel, cu 734 de milioane de lei, bugetul CJ Timiş poate să pară mic în comparaţie cu al Iaşului. În el este inclus practic şi cel al instituţiilor subordonate. La Iaşi, bugetul local însumează 560 de milioane, iar cel al instituţiilor din subordine „îl umflă” la peste 1,2 miliarde (după venituri).

Cheltuielile de personal cu angajaţii de la Casa Pătrată, 38 de milioane de lei cu tot cu vouchere, indemnizaţii de hrană, sporuri etc., sunt similare celor din Timiş, 37 de milioane, şi de la CJ Cluj, 38,6 milioane.

După domeniul sănătăţii, asistenţa socială necesită cele mai multe resurse în fiecare judeţ: 215,4 milioane de lei la Iaşi şi 143,5 milioane în Cluj. În Timiş e invers: pe medical sunt direcţionate 61 de milioane, iar pentru asistenţă socială, 155 de milioane.

În clasamentul alocărilor urmează domeniul transporturilor, respectiv al investiţiilor în drumuri. Aici, Clujul şi Bihorul întrec de departe Iaşul şi Timişul. Succesul primelor două judeţe vine din atragerea de bani europeni.

Bugetele de dezvoltare


Astfel, Clujul se laudă cu 427,5 milioane de lei numai din fonduri europene nerambursabile (257,6 milioane exclusiv pentru drumuri), sumă inclusă în bugetul pe acest an. La rândul lui, CJ Bihor şi-a trecut pentru investiţii o sumă aproape dublă în comparaţie cu CJ Iaşi: 574 de milioane de lei faţă de 304 milioane.

Bihorenii au astfel, în bugetul lor adoptat alaltăieri, 65 la sută destinat dezvoltării, în vreme ce timişenii au fost cât pe ce să dea şi ei mai mult de jumătate din buget pentru investiţii – 47 la sută (344 de milioane de lei).

La Iaşi, procentul abia trece de 21 la sută, iar la Cluj, secţiunea de dezvoltare e fix o treime din buget, 33,3 la sută, respectiv 520 de milioane de lei din 1,55 de miliarde.

Din 2010 încoace, administraţia judeţului Iaşi a reuşit într-un singur an performanţa de a plasa mai mult la secţiunea de dezvoltare decât pentru funcţionare: în 2014, când Bruxellesul a început să plătească tranşele de finanţare pentru extinderea Aeroportului. 

Citește întreg materialul pe Ziarul de Iași.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: