sâmbătă

4 mai, 2024

27 septembrie, 2023

Reprezentanți ai organizațiilor ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare au discutat, marți, consilierului prezidențial pentru politici economice și sociale, Cosmin Marinescu, despre problema importurilor de cereale ucrainene și Legea arendei, care a fost atacată la CCR chiar de președinrele Klaus Iohannis.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

Legea arendei – fermierii insistă pentru termen de 7 ani în contracte

Primvicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, daniel Radu a explicat pentru Agrointel că în discuțiile de la Cotroceni au adus argumente solide pentru încheierea contractelor de arendă pe minim șapte ani.


”Pentru că ne asigură și nouă ca fermieri o stabilitate a terenului în ferme, cât și o predictibilitate pentru fermieri, pentru a putea face credite, să investim în anumite sisteme de irigații etc. Aici au fost mai multe discuții pentru că proiectul de lege se află la CCR, dar am primit asigurări de la domnul Cosmin Marinescu că va discuta și cu compartimentul constituțional din cadrul Administrației Prezidențiale, să vadă și părerea dânșilor”, a spus Daniel Radu.

Potrivit art. 641 alin. (4) teza I din Codul Civil, însă, acest lucru nu este posibil a fi impust prin lege, pentru că: „Orice acte juridice de dispoziție cu privire la bunul comun, actele de folosință cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare și locațiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum și actele care urmăresc exclusiv înfrumusețarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor (…)”.

Cu alte cuvinte, Legea arendei încalcă pturile proprietarului: are „implicații semnificative asupra regimului juridic general al dreptului de proprietate privată și asupra unei vaste categorii de terenuri din România, respectiv terenuri agricole situate în extravilan, și ar fi impus adoptarea legii criticate ca lege cu caracter organic, nu ca lege cu caracter ordinar”, se menționează în sesizarea înintată CCR de către președintele Klaus Iohannis.

Facilitățile pentru sectorul agricol

Un alt subiect discutat la Cotroceni a fost cel al facilităților fiscale pentru sectorul agricol. ”Răspunsul dumnealui (cosmin Marinescu – n. red.)a fost că toată lumea va trebui să contribuie la bugetul statului, deci facilități fiscale vor fi ridicate, că într-adevăr ar fi trebuit să fie respectat acel termen până în 2028, așa cum a fost această perioadă de la început”, a precizat Daniel Radu.


La întâlnirea de la Palatul Cotroceni fermierii au ridicat și probleme condiționalităților pentru subvenții. ”S-a mai discutat despre condiționalitățile care au nemulțumit fermierii și anume GAEC 7 și GAEC 8, cele cu înverzirea, cu suprafața pentru înverzire și cu terenul nelucrat, că ar trebuit să ținem cont de specificul țării noastre. Și răspunsul consilierului prezidențial a fost că Europa are o Politică Agricolă Comună (PAC) care se schimbă la fiecare cinci ani. Aceasta vine cu schimbări pentru protejarea solului și nu dorește ca sudul Europei să aibă terenuri deșertificate”, a spus Daniel Radu.

Potrivit acestuia, fermierii au primit garanții că problemele ridicate vor ajunge direct la șeful statului, Klaus Iohannis. ”Concluzia a tot ce s-a discutat a fost să trimitem adrese prin care să atragem atenția asupra problemelor din agricultură, că ușa Administrației Prezidențiale este deschisă, că ne mai așteaptă și altădată la discuții și că o să aducă în atenția președintelui țării problemele din agricultură. În mod special a spus să venim măcar cu două probleme concrete pe care să le subliniem și despre care să discute. Și atunci cei prezenți au adus în atenție Legea Arendei în mod special și modalitatea prin care se face tranzitul și importul de cereale din Ucraina, care are un impact asupra agriculturii din România”, a mai relatat Daniel Radu, pentru Agrointel.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: