fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Meditațiile – ”Industria” oficială: 2.577 de profesori au declarat venituri în medie de 1250 de euro pe an. Nu se cunosc proporțiile reale ale afacerii

de Mariana Bechir 17.1.2016

inegalitati educatieÎn 2014, numărul profesorilor care au declarat venituri obținute din meditații a crescut, comparativ cu anul anterior, cu aproximativ o cincime – de la 2.167 contribuabili, la 2.577 – potrivit datelor ANAF.

Numărul este departe de realitate, spun persoane intervievate de cursdeguvernare.ro, în condițiile în care sistemul autohton de educație nu reușește, adesea, să ofere pregătirea necesară examenelor pe care un elev le dă pentru a trece de la un nivel la altul.

Conform informațiilor furnizate de Fisc la cererea cursdeguvernare.ro, profesorii au declarat anul trecut un total de peste 14 milioane de lei obținuți din lecțiile predate în particular, ceea ce înseamnă o medie de 5.500 de lei pentru un meditator.

Pentru aceste sume, ei au plătit la buget un impozit cumulat de peste 1,7 milioane de lei.

Harta contribuabililor în industria meditațiilor

Cele mai multe declarări apar la Direcția Generală Cluj, de care aparțin județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare și Sălaj.

Aici și-au declarat venituri din astfel de activități 899 de persoane, care au realizat împreună venituri de 5,088 milioane de lei.

În București și județul Ilfov numărul profesorilor care predau și în particular este de trei ori mai mic decât la Direcția Generală Cluj – doar 275 de persoane s-au înregistrat în acest sens, dar sumele obținute sunt mult mai mari.

Per total, meditatorii din Capitală au avut venituri de 2,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă o medie de 8.519 lei, comparativ cu 5.660 de lei, cât a câștigat, în medie, un profesor înregistrat la Direcția Cluj.

Potrivit calculelor, cele mai mari venituri medii apar la Regionala Brașov (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), unde s-au câștigat anul trecut câte 9.218 lei.

Cele mai mici sume au fost declarate de profesorii din Direcția Timișoara (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş) – 2.784 lei.

venituri meditatii 2014

Nu se cunosc  proporțiile financiare reale

Nimeni nu știe cât de răspândit este acest fenomen al meditațiilor, pentru că nu există niciun studiu cu acest obiect, însă este cert că declarările de la Fisc sunt departe de realitate.

“Pe datele de la ANAF, raportate numai la cele peste 1.000 de licee din țară, ar însemna să existe, în medie, 2 – 2,5 profesori care predau în privat. Nu are cum să fie adevărat”, a explicat pentru cursdeguevrnare.ro fostul ministru al Educației, Liviu Pop, profesor de liceu, nivel de studii unde se fac cele mai multe meditații.

Problema părinților : unii profesori meditează elevii din clasa unde predau și nu sunt interesați de calitatea educației la clasă

iulian cristache federatie parintiIulian Cristache (foto), președintele Federației Părinților de elevi din învățământul preuniversitar, organizație nonguvernamentală care colaborează cu autoritățile la elaborarea reglementărilor ce ar trebui să ducă la creșterea calității educației, spune că singura problemă în această chestiune este ca profesorii să nu mediteze elevi din clasele unde predau.

“Acest lucru se întâmplă pe scară largă și dintotdeauna, toți copiii care vor să intre la o facultate bună fac meditații”, spune Iulian Cristache.

În unele cazuri, explică ăreședintele Federației, copiii sunt constrânși de proprii profesori să facă meditații cu ei.

Aceasta este îngrijorarea părinților, nu calitatea educației, iar Federația a cerut interzicerea acestei practici care poate duce la discriminare în clasă și la avantajarea celor care plătesc un cadru profesoral în privat.

“În cazul facultăților bune, de Drept, Medicină, Automatică sau altele, copiii trebuie să facă meditații, fără discuții”, spune Iulian Cristache, “pentru că se intră cu punctaj mare”.

El cunoaște bine situația din sistem pentru că de 15 ani activează în asociații ale părinților

Are un băiat în anul trei de facultate și el, tatăl, a fost cel care i-a căutat mereu cei mai buni profesori: “Nu l-am lăsat să facă meditații în grup. La matematică și fizică a făcut meditații singur”, mai explică acesta.

Băiatul său a făcut meditații și în ciclul primar (mai puțin), dar mai intens începând din ciclul gimnazial.

Profesorii voluntari

Copiii din familii cu posibilități reduse trebuie să compenseze singuri diferențele dintre ei și colegii cu profesori în privat.

Există și câteva excepții de organizații care încearcă să umple golurile de cunoștințe lăsate de sistemul de educație și în cazul celor fără posibilități.

toma mares ficeFiliala din România a Federației Internațională a Comunităților din România (FICE) folosește voluntari pentru a-i pregăti pe elevii aflați în plasament să treacă bacalaureatul.

Astfel de profesori voluntari, spune Toma Mareș (foto), președintele FICE România, pregătesc pentru bacalaureat elevi fără părinți și aflați în plasament în orașele Iași, Alexandria, Bârlad și Reșița.

Este însă foarte greu să găsești cadre didactice care să predea gratuit pentru elevi fără părinți, când cei mai mulți își doresc meditații care să suplimenteze salariile mici din învățământ.

“Pregătire suplimentară” pentru Evaluare și Bacalaureat plătită din fonduri europene

Iulian Cristache spune că meditațiile sunt necesare mai ales la trecerea dintr-un ciclu în altul, adică pentru Evaluarea Națională și apoi pentru Bacalaureat.

Cunoscândcă lecțiile de la clasă nu sunt suficiente uneori pentru a promova cele două examene d etranziție de la un ciclu la altul, statul a lansat mai multe proiecte de “Pregătire suplimentară” cu fonduri europene, în județe sărace din Moldova și Oltenia – Muntenia (Ialomița, Vrancea, Dâmbovița, Suceava).

Este vorba de platforme unde existăun alt fel de cursuri decât la clasă și se organizează lecții face to face virtual, iar elevii din grupurile țintă se pot pregăti pentru evaluarea națională și bacalaureat.

Ele funcționează începând de anul trecut și, în general, au un grup țintă de aproximativ 4.100 de elevi.

Platforma electronică pentru Dâmbovița (evaluare națională) a costat 1,4 milioane de lei, iar cea pentru Suceava (bacalaureat) 1.6 milioane de lei, cu tot cu servere, computere etc. Banii au fost luați prin programul POSDRU.

Proiectele își propun să le ofere acestor copii competențe în limba maternă, în matematică și competența de a învăța eficient, pentru a crește promovabilitatea.

Livia Acostoaie, de la Inspectoratul Județean Suceava, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că aceste proiecte s-au dovedit eficiente încă din primul an de funcționare (2015).

Anul trecut, rezultatele din Suceava la bacalaureat au crescut, spune aceasta, cu 93,16%.

Potrivit bilanțului primul an de activitate,  eficiența programului a fost dovedită prin creşterea procentelor de promovabilitate: cele 34 de licee Elevii au reușit să recuepreze unele conținuturi și să le înțeleagă mai binere prin “rezolvarea a numeroase variante de subiecte, conform programei de examen”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.1.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Frontex: Balcanii de Vest au devenit în iunie cea mai activă rută de intrare în Europa a imigranților ilegali

Mariana Bechir

Balcanii de Vest au devenit în luna iunie cea mai activă rută de intrare ilegală în Europa, anunță Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și… Mai mult

Stiri

Beijing sancționează oficiali americani pentru ”amestec în treburile interne” ale Chinei

Razvan Diaconu

China a anunțat impunerea de sancțiuni asupra unor politicieni ai Partidului Republican american după ce Washingtonul a anunțat măsuri împotriva oficialilor chinezi acuzați de abuzuri… Mai mult

Stiri

România ar putea deveni un magnet pentru investiţii în zona de producţie – raport referitor la relocările europene din China

Vladimir Ionescu

Specialiştii vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia, în contextul modificării relației UE – China și al pandemiei Covid-19, iar… Mai mult

Stiri

Ministrul Educației: Șanse mici ca noul an școlar să înceapă în regim normal. Variantele posibile din septembrie

Vladimir Ionescu

Sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă, a declarat luni ministrul Educației, Monica Anisie. Autoritățile au stabilit pentru septembrie mai… Mai mult

Stiri

PSD blochează votul pe Legea carantinei

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după ședința CExN că legea carantineri nu va fi votată în Senat până nu vor veni… Mai mult

Europa

China accelerează implementarea 5G anunțând investiții record în tehnologia viitorului, în timp ce SUA și Europa luptă cu Covid-19,

Iulian Soare

În vreme ce atenția globală pare a fi absorbită aproape integral de criza coronavirus, Beijing-ul se concentrează la punerea în aplicare a unei politici care… Mai mult

Europa

Ungaria, încă un pas pe piața regională de energie – MVM cumpără operațiunile E.ON din Cehia

Iulian Soare

Grupul german de utilităţi E.ON a anunţat vânzarea operaţiunilor de retail în domeniul electricităţii şi gazelor naturale din Cehia către compania energetică de stat MVM… Mai mult