Șefa diplomației europene, Federica Mogherini (foto), a afirmat luni că Uniunea Europeană dorește să aibe relații mai bune cu Rusia, dar nu se poate preface că Moscova nu a anexat Peninsula Crimeea, în 2014, astfel că sancțiunile europene vor rămâne în vigoare, relatează Reuters.
Federica Mogherini se află în prima sa vizită oficială la Moscova în calitate de reprezentant pentru politică externă al UE, atrgând atenția că nu are niciun rost ca cineva să pretindă că nu există probleme reale în relațiile dintre Rusia și UE.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, oficialul european a atras atenția că Moscova are datoria să își apere toți cetățenii- o referire, scrie Reuters, la acuzațiile privind persecutarea homosexualilor în Cecenia, parte a Federației Rusie.
„Ne așteptăm ca Federația Rusă să își îndeplinească obligația de a apăra cetățenii, respectând principiile drepturilor omului”, a spus ea, adăugând că a discutat subiectul împreună cu Serghei Lavrov.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei pentru anexarea Peninsulei Crimeea și pentru susținerea mișcărilor separatiste din estul Ucrainei.
Guvernul de la Kiev poartă un conflict sângeros cu rebelii proruși din estul țării, care s-a transformat prin acorduri de pace și armistiții succesive într-un conflict înghețat fără perspectiva unei soluționări la orizont.
Început în aprilie 2014, conflictul a făcut peste 10.000 de morți, un bilanț pe care nimeni din Ucraina nu și l-ar fi putut închipui atunci când revolta proeuropeană din Piața Maidan a condus la fuga și destituirea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.
După fuga lui Ianukovici, Ucraina a asistat neputincioasă la operațiunea fulgerătoare prin care Rusia a anexat Peninsula Crimeea. În aprilie 2014 au început și rebeliunile unor grupări pro-ruse, care au ocupat clădirile instituțiilor guvernamentale din provinciile la Donețk și Lugansk.
Homosexuali ceceni care s-au refugiat la Moscova au declarat pentru presă că au fost bătuți și încarcerați ”într-o închisoare neoficială” și că trăiesc în prezent cu frica de a fi identificați și urmăriți de familiile lor. Autoritățile ruse au dat asigurări că au deschis o anchetă, dar că nu există nicio dovadă care să susțină informațiile.