joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2018

Federatia Romanilor de Pretutindeni (FRP), cea mai mare organizație a diasporei, cere demisia Ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a propus limitarea dreptului de liberă circulație al cetățenilor europeni.

Propunerea este aberantă, consideră FRP, deoarece încalcă Tratatul UE, dar, pe de altă parte, explică un comunicat al asociației, „nu ai cum sa obligi pe cineva ca dupa cinci ani de zile sa isi faca bagajul si sa plece in alta tara, mai ales ca multi dintre cei plecati au copii care studiaza in tara respectiva, altii si-au echivalat studiile, si-au deschis un business, au luat un împrumut bancar sau si-au cumparat o casa acolo”.

(Citiți și: Ne pregătim de președinția UE: Ministrul Teodorovici le-a cerut oficialilor europeni limitarea la 5 ani a dreptului de muncă în alt stat pentru cetățenii europeni)

FRP critică și acuzațiile aduse de Orlando Teodorovici la adresa statelor bogate care găsduiesc românii plecați la muncă:


Sa vii sa afirmi ca din cauza romanilor care au plecat afara sa munceasca tara a sărăcit iar vestul Europei s-a îmbogățit este pueril.

Tu ca si stat, ca si guvern ar trebui sa oferi oportunități poporului, ca sa poata sa aleaga unde sa locuiască.

Daca acest guvern ar oferi romanilor condiții de viata ca si in alte state democratice, oamenii ar fi mai mult decat fericiti sa trăiască in tara lor, alaturi de familie si prieteni.

Nimeni nu a plecat din tara din spirit de aventura, ci din dorința de a oferi un trai mai bun celor dragi.


Românii care muncesc în străinătate sunt foarte îngrijorați, întrucât propunerile recente, ale ministrului Teodorovici, dar și a altor demnitari, fac parte dintr-o serie de decizii ce care vizează diaspora:

„Aceasta propunere vine la pachet cu obligatia data de Ministerul Finantelor pentru toti romanii din diaspora de a completa un chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale, in caz contrar ANAF-ul va recurge la impozitarea acestora, chiar daca au fost impozitati in tara in care muncesc”, atrage atenția comunicatul.

Președintele Federației, Emanuel Cioacă, îl îndeamnă să pe ministrul Finanțelor să se ocupe de ceea ce scrie în fișa postului său – măsuri pentru România, nu reglementări europene:

Îl invit pe domnul Teodorovici sa emigreze 5 ani intr-o tara din Europa, sa invete limba si sa lucreze la cele mai proaste joburi, vreo 4 ani si apoi cand in sfarsit dupa multa munca si echivalari de studii reuseste sa gaseasca un job conform calificarii pe care o are si cand toate lucrurile par sa mearga bine, sa trebuiască sa se mute in alta tara sau sa se întoarcă acasa pentru ca tocmai i-a expirat permisul de munca in tara respectiva.

In primul rand, sa se gandeasca cum sa faca legi care sa diminueze coruptia din Romania si abia dupa aceea sa propuna legi europene.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: