25 ianuarie, 2019

Efectele taxei de 2% pe afacerile companiilor energetice „vor fi devastatoare” pentru piaţă şi „pentru bunăstarea socială generală a țării”, potrivit unui comunicat al Federației Europene a Traderilor de Energie (EFET), organizație care reuneşte cele mai sonore nume din domeniu.

Măsurile OUG 114 „vor compromite lichiditatea și concurența, vor duce la scumpirea energiei atât pe piețele angro, cât și la consumatorii finali și, în cele din urmă, vor reduce bunăstarea socială generală a țării”, spune documentul citat.

Printre cei 100 de membri ai EFET se numără nume sonore europene precum Enel (care controlează furnizarea de energie în Banat , Dobrogea şi Bucureşti), Engie (gazele naturale la sud de Carpaţi), E.ON (electricitate şi gaze naturale în Moldova), CEZ (electricitate în Oltenia), EDF, Eni, OMV, Gazprom sau Repsol.


Organizaţia include şi diviziile de tranzacționare de mărfuri ale unor mari instituții financiare internaționale, cum ar fi Goldman Sachs, Citi, Allianz sau Societe Generale.

Efectele OUG 114 sunt cu atât mai severe, cu cât taxa plătită în 2020 „va fi calculată retroactiv pe veniturile din 2019, care, în schimb, provin în cea mai mare parte din tranzacțiile încheiate în 2018”, iar OUG a luat prin surprindere mediul de afaceri într-o perioadă în care bugetele pe acest an erau deja construite.

(Citiţi şi: Apar detaliile ”taxelor pe lăcomie” – proiect de ordin ANRE cu metodologia de calcul a taxei de 2% pe afacerile din energie)

Taxa a fost majorată de 20 de ori față de nivelul din 2018, respectiv de la doar 0,1 la 2% din cifra de afaceri anuală a deținătorilor de licențe, relevă EFET.

Ca urmare, EFET cere Guvernului României să suspende „de urgență” (as a matter of urgency) aplicarea taxei.


„Reiterăm necesitatea suspendării urgente a ordonanței și rămânem deschiși la dialog cu Guvernul României și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)”, mai spune EFET.

Din EFET face parte, ca membru asociat, şi Romgaz, care asigură circa 85% din producţia de gaze naturale a României, împreună cu OMV Petrom.

În plus, OUG 114 a plafonat preţurile gazelor naturale şi ale electricităţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: