Apar detaliile ”taxelor pe lăcomie” - proiect de ordin ANRE cu metodologia de calcul a taxei de 2% pe afacerile din energie - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Apar detaliile ”taxelor pe lăcomie” – proiect de ordin ANRE cu metodologia de calcul a taxei de 2% pe afacerile din energie

15 ianuarie, 2019

Titularii de licență în domeniile energiei electrice și al gazelor naturale vor plăti taxa de 2% impusă prin Ordonanţa 114 pe baza cifrei de afaceri estimate pentru 2018, care trebuie transmisă ANRE până la data de 20 februarie, autoritatea urmând să calculeze contribuția datorată.

Plata se poate face trimestrial, în patru tranşe, dacă valoarea acesteia depăşeşte 5.000 de lei, arată un proiect de Odin al ANRE.


Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este prima dintre cele trei  care coordonează domeniile vizate de prevederile Ordonanței 114 care lansează în dezbatere publică o metodologie de calcul a noilor taxe impuse sectoarelor bancar, de comunicații și energie.

Ordonanța care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 decembrie 2018 nu lămurea exact cum se calculează și cum se plătesc aceste taxe. Companiile din domeniul energiei au reușit totuși să obțină o reducere a respectivei taxe, inițial anunțată de ministrul Teodorovici la un nivel de 3%.

Consilierul economic al premierului, Darius Vîlcov, a povocat noi neliniști, luni, când a anunțat că taxa se va plăti trimestrial. Singurul detaliu oferit:”Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%”.

În baza acestui simplu anunț, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019.


Iniţial, băncile, dar și celelalte două domenii vizate, au interpretat că taxa se calculează anual şi doar se plateste trimestrial.

Precizările lui Darius Vîlcov au provocat reacții imediate pe bursă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Companiile din energie au însă la dispoziție proiectul ANRE, care precizează că, dacă acestea nu vor depune în termen (20 februarie) estimarea cifrei de afaceri pe anul 2018, atunci ANRE va calcula valoarea taxei după ultima declarație depusă la Ministerul de Finanțe.

Descărcați AICI-LINK și AICI-LINK anexele cu metodologia publicată de ANRE.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr