Fed va revizui instrumentele pe care le foloseşte pentru atingerea obiectivelor privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă

de Alexandra Pele
16.11.2018

Rezerva Federală (Fed), sub presiunea unei Case Albe critice, va efectua în următorul an o revizuire aprofundată cu privire la modul în care “îndrumă” economia americană, în ciuda faptului că banca centrală a Statelor Unite a reuşit să îşi atingă, în mare măsură, obiectivele legate de inflaţie şi ocuparea forţei de muncă, transmite Reuters.

Fed a anunţat joi că va organiza o serie de dezbateri pe întreg teritoriul ţării pentru a asculta părerea tuturor actorilor implicaţi.

Analiza care ar putea fi finalizată la jumătatea lui 2019 ar putea duce la o regândire a instrumentelor pe care banca centrală americană le foloseşte pentru a-şi atinge obiectivele, precum şi modul în care îşi comunică deciziile de politică monetară publicului larg şi pieţelor financiare.

Anunţul neobişnuit al preşedintelui Fed, Jerome Powell, care a preluat mandatul în februarie, sugerează că acesta plănuieşte să grăbească planul de transparentizare a băncii centrale, pentru şi de eliminare a orice ingerinţe politice dăunătoare în ceea ce priveşte politicile sale monetare.

Preşedintele Donald Trump a criticat public decizia băncii centrale de a majora gradual ratele de dobândă, avertizând că o creştere a costurilor de împrumut ameninţă creşterea economică.

“Acum este un moment bun pentru a face o analiză a modului în care formulăm, implementăm şi comunicăm politica monetară”, a precizat Powell într-un comunicat de presă, notând că Fed este aproape de a-şi îndeplini obiectivele privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă.

Banca centrală a SUA plănuieşte să găzduiască o serie de evenimente, inclusiv o conferinţă de cercetare la sucursala sa din Chicago, în iunie. Concluziile acestor reuniuni vor fi discutate şi cuprinse într-un raport.

În urma crizei financiare şi a recesiunii din 2007-2009, Fed s-a bazat pe o serie de instrumente puternice, dar neconvenţionale pentru a-şi atinge obiectivele. Printre acestea s-au regăsit programele de achiziţii de active în valoare de miliarde de dolari, precum şi menţinerea dobânzilor-cheie de politică monetară la un nivel aproape de zero pentru o perioadă extinsă de timp. De asemenea, Fed a început să publice, sub protecţia anonimatului, prognozele unor decidenţi de politici economice cu privire la nivel dobânzilor şi al altor indicatori macroeconomici importanţi.

Cele două obiective ale Fed, de asigurare a unui nivel maxim a ocupării forţei de muncă şi de menţinere a stabilităţii preţurilor sunt stabilite de Congresul american şi nu fac parte din analiza de revizuire a politicii băncii centrale. Nici nivelul ţintit al inflaţiei, de 2%, nu va face parte din temele dezbătute.

Conferinţele ar putea fi însă deturnate de diferite grupuri de lobby care ar putea să insiste, spre exemplu, pentru folosirea inflaţiei ca instrument de creştere a salariilor. Noul Congres s-ar putea folosi, de asemenea, de ocazie pentru a-şi impune anumite obiective politice, având în vedere apropierea viitoarelor alegeri prezidenţiale.

Pentru Fed, dezbaterile ar putea reprezenta o oportunitate de a revizui lecţiile învăţate din criză. Economia americană creşte în prezent peste potenţial, şomajul a scăzut la 3,7%, iar inflaţia se află aproape de ţintă. Banca centrală ar putea profita de “apele calme” pentru a decide care ar fi cea mai bună soluţie pentru a face faţă viioarei perioade de scădere economice.

Opţiunile ar putea include stabilirea unui interval de inflaţie mai degrabă decât o ţintă restrânsă, adoptarea unei abordări bazate pe “nivelul preţurilor” care ar permite depăşirea ţintei de inflaţie, vizarea evoluţiei produsului intern brut în loc de inflaţie sau chiar renunţarea la ţinta de inflaţie.

“Niciunul dintre aceste cadre alternative nu este lipsit de provocări, dar toate merită revizuite în detaliu”, a declarat Loretta Mester, preşedintele Fed Cleveland, într-un discurs din octombrie. “Ar putea fi utilă realizarea a ceva asemănător testelor de stres pentru a vedea cum ar putea funcţiona fiecare cadru”, a adăugat ea.

Publicat la data de 16.11.2018

ETICHETE

critici, donald trump, fed, inflatie, mobi, ocuparea fortei de munca, rezerva federala

LASATI UN COMENTARIU

Nume
Mail
Comentariul tau

Abonati-va la Newsletter

Opiniile prezentate pe acest site, precum si comentariile la articole cad in responsabilitatea exclusiva a autorilor.
Cronicile - Curs de Guvernare
Termeni și condiții
©Copyright 2010 - 2020 SC Varianta Media SRL