vineri

26 aprilie, 2024

21 martie, 2019

Rezerva Federală (FED) a Statelor Unite a menținut, miercuri, dobânzile de politică monetară la același nivel, anunțând că a renunțat la ideea de a le mai majora în acest an, pe fondul încetinirii creșterii economice, transmite Reuters.

Normalizarea dobânzilor, respectiv majorarea treptată a acestora pe măsură ce economia americană a început să crească, a reprezentat o prioritate pentru banca centrală a SUA, care are nevoit de ”muniție” în eventualitatea unei recesiuni, respectiv spațiu de a reduce din nou costurile de finanțare prin scăderea dobânzii de politică-monetară.

De asemenea, FED a anunțat miercuri oprirea procesului de reducere a portofoliului, încărcat cu mii de miliarde de dolari în urma crizei, când banca a dat drumul ”tiparniței de bani” (relaxarea cantitativă), cumpărând masiv titluri de stat și alte titluri garantate cu ipoteci, în încercarea de a sprijini redresarea economiei. Sfârșitul programului de inversare a efectelor relaxării cantitative (prin lăsarea acestor titluri să ajungă la scadență, fără a le înlocui cu altele, cum face Banca Centrală Europeană în prezent) pare a se produce mai repede decât se anticipa. Prin urmare, la sfârșitul lui septembrie, FED va continua să aibă în bilanț active de circa 3.500 de miliarde de dolari, de patru ori mai mult decât la începutul crizei.


FED a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu, reducând prognozele privind dinamica PIB-ului și inflației și majorând previziunile pentru rata șomajului în 2019 și 2020.

Perspectivele de decelerare a ritmului de creștere economică și de poziționare a inflației în jurul nivelului țintă în trimestrele următoare au determinat banca centrală să mențină rata de dobândă de referință la (2.25%-2.50%) și să semnaleze consolidarea politicii monetare în 2019.

În prezent, portofoliul de active al FED se ridică la 3.800 de miliarde de dolari, banca anunțând reducerea sa cu circa 50 de miliarde de dolari pe lună până în septembrie.

Perioada de vârf a fost atinsă în 2015 și 2016 când Rezerva Federală avea un portofoliu de 4.250 de miliarde de dolari, achiziționate în urma amplului program de cumpărare de active care s-a desfășurat în perioada 2008-2014.


Acesta a fost menit să stimuleze economia prin ”inundarea” piețelor financiare cu lichidități și a fost secundat de o reducere a dobânzilor pe fondul tăierii dobânzii-cheie de politică monetară a FED aproape de zero, în decembrie 2008.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: