luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2021

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2021 a fost de 5.497 lei, cu 30 lei sau -0,9% față de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut tot cu -0,9% până la 3.365 lei. Sumă echivalentă cu 688 euro la cursul din luna martie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă.

După ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european, comparativ cu 54,9% anterior), a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.247 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Este o valoare similară cu cea din luna octombrie a anului trecut.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) a scăzut cu 2,8 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 221,4%. Potrivit metodologiei INS, sumele luate în calcul au inclus șomajul tehnic, achitat conform prevederilor legale pentru perioada de criză.


Pe fondul unei inflații anuale crescute peste centrul intervalului țintit de BNR (3,16% în februarie 2021), avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior s-a redus puternic, până la doar +1,9%. Este cea mai mica valoare de după cele din aprilie și mai 2020, la declanșarea crizei economice indusă de pandemia Covid 19.

Totodată, evoluția câștigurilor salariale rămâne dependentă de productivitatea muncii în industrie, reper macroeconomic esențial. Scăderea acestuia se manifestase ÎNAINTE de pandemie (-1,3% pe întreg anul 2019) iar impactul Covid a dus acest indicator până la -4,2% pe 2020. Notabil, revenirea îmbucurătoare la +8,4% din decembrie 2020 s-a temperat la +3% în ianuarie 2021.


Discrepanța dintre avansul veniturilor salariale (la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor, adică +10,7% în termeni reali) și revenirea producției de mărfuri mai lentă decât se anticipa s-a tradus în majorarea deficitului comercial, care a urcat anul trecut la 18,4 miliarde euro sau 8,5% din PIB estimat pentru 2020.

Telecomunicațiile, sub HoReCa la evoluția puterii de cumpărare!

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în industria extractivă (+8,4% nominal și +5,1% în termeni reali), cu observația că luna februarie a venit cu obișnuita scădere sezonieră a veniturilor în termeni nominali. Sănătatea a rămas pe locul doi, după ce salariile au scăzut cu aproape trei procente față de ianuarie.

Podiumul a fost completat de tehnologia informației (+7,5% nominal și +4,2% ca putere de cumpărare). Trei alte domenii de activitate s-au mai situat peste cota de 3% majorare a puterii de cumpărare, respectiv cercetare-dezvoltare (+3,3%), industria prelucrătoare (+3,2%) și energie electrică şi termică, gaze, apă (+3,1%).

Transportul și depozitarea au coborât la cota zero a evoluției salariului real iar nu mai puțin de cinci sectoare, inclusiv administrația publică (-2,1%) și învățământul (-3,6%), s-au aflat pe minus.

Surpriză de proporții, pentru prima dată de la declanșarea pandemiei, HoReCa a cedat „lanterna roșie”, sectorul codaș fiind cel de telecomunicații (-5%).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: