vineri

19 aprilie, 2024

19 aprilie, 2018

Ministrul Educației, Valentin Popa, a declarat miercuri, la întâlnirea cu studenții protestari din Universitatea București, că numărul mare de locuri bugetate alocate anual Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti este o dovadă de management defectuos.

Acesta a fost un exemplu folosit de ministru pentru a-și justifica decizia de reducerea a locurilor atribuie acestei instituții în anul universitar 2018 – 2019.

Conducerea Facultății de Drept răspunde joi, prezentând datele care confirmă că aceasta este cea mai performantă instituție de învățământ superior de profil, cu rezultate nu doar în țară, ci și internaționale.


De asemenea, Facultatea precizează că cererea atât de mare pentru un loc la aceasta se explică prin calitatea pregătirii pe care o primesc studenții. de aceea, la Drept, în București, se dă un examen extrem de serios.

Argumentele Facultății de Drept, cuprinse într-un comunicat ale acesteia:

1. Facultatea de Drept a Universității din București este a doua cea mai veche instituție de învățământ superior juridic din România, înființată de Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, iar profesorii, studenții și absolvenții acestei facultăți au făcut și fac parte și astăzi din elita intelectuală și politică a țării.

2. Cadrele didactice ale facultății noastre au depus un efort constant în pregătirea generațiilor viitoare de juriști. Dincolo de acest aspect, profesorii noștri au contribuit, de-a lungul timpului, nu numai la construcția și dezvoltarea științei juridice românești, ci și la redactarea unor acte normative fundamentale: Constituția, codurile (civil, penal, de procedură civilă și procedură penală) și alte legi importante pentru societatea noastră. Faptul că, în ultimii ani, această contribuție nu mai există nu ne este imputabil nouă.


3. Se poate afirma cu îndreptățire că absolvenții Facultății de Drept a Universității din București sunt cei mai buni din țară; o demonstrează rezultatele la concursurile de admitere în profesie:

  • la concursul de admitere în profesia de avocat, organizat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor începând din 2012, absolvenții noștri au ocupat în mod constant locul I, reprezentând între 35% și 49% din totalul celor admiși;
  • la concursul de admitere în profesia de magistrat, organizat de Institutul Național al Magistraturii începând din 2005, absolvenții noștri au ocupat în mod constant locul I, reprezentând între 20% și 35% din totalul celor admiși. Menționăm, de exemplu, că în anul 2017 au candidat la Institutul Național al Magistraturii 2516 absolvenți ai tuturor facultăților de drept din țară pentru 200 de locuri, peste o treime  dintre acestea fiind ocupate de absolvenții noștri (68).

Aceste statistici sunt cu atât mai relevante cu cât în România funcționează aproximativ 50 de programe de studii de drept (facultăți de drept sau programe în cadrul altor facultăți), dintre care unele nici nu se regăsesc pe lista absolvenților admiși în aceste două importante profesii juridice.

4. Rezultatele studenților noștri sunt remarcabile și pe plan internațional: la Concursul de arbitraj Comercial Internațional „Willem Vis” – cel mai mare concurs de drept privat din lume –, am obținut locul III la Hong Kong, din peste 120 de universități participante, în anii 2015 și 2017, și locul III la Viena, din 362 de universități participante, în anul 2018.

5. Facultatea de Drept a Universității din București are programe de colaborare internațională de excelență, dintre care menționăm un program unic în România în domeniul dreptului – Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, organizat în colaborare cu Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne și alte 14 universități franceze; studenții colegiului obțin atât diploma universității noastre, cât și diploma Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne, iar carierele lor profesionale confirmă în timp valoarea pregătirii pe care o oferim împreună cu colegii francezi.

De exemplu, în urma unui studiu efectuat cu privire la absolvenții Colegiului din perioada 1995-2013 (atât de la nivel licență, cât și master), a reieșit că 23,18% exercită o funcție publică la nivel intern ori internațional (aproape jumătate dintre ei lucrând în structurile europene), 53,42% sunt avocați, iar restul sunt judecători (7,45%), consilieri juridici (7%), cadre didactice etc.

6. Facultatea de Drept a Universității din București este singura facultate de drept din România cu „vocație națională”, studenții și absolvenții noștri provenind din toate mediile sociale și din toate zonele țării.

De aceea, în ultimii ani (2008-2018) numărul anual de candidați la facultatea noastră a fost între 1.200 și 1.600 (aproximativ), ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din numărul total de candidați pentru toate programele de studii la unele dintre universitățile recent favorizate de Ministerul Educației.

Aceasta în condițiile în care admiterea la Facultatea de Drept a Universității din București nu se face pe bază de dosar, ci pe baza unui examen extrem de serios, care evaluează cunoștințele de limba română și de economie ale candidaților.

7. Față de performanțele constante menționate mai sus, considerăm că este datoria instituțională și morală a statului de a facilita studiul gratuit pentru cei mai buni studenți la cele mai bune facultăți, asigurând astfel mijloacele de atingere atât a obiectivelor de inserare a absolvenților pe piața muncii, cât și a celor de utilizare eficientă a fondurilor publice alocate educației de performanță.

În aceste condiții, adresăm următoarea întrebare: în ce constă „managementul defectuos” pe care îl acuză d-l ministru Valentin Popa atunci când vorbește opiniei publice despre facultatea noastră?

Faptul că asigurăm, alături de alte facultăți de drept de stat – lovite și ele de măsura recentă a reducerii finanțării de la buget –, locuri gratuite pentru tinerii din toată țara care doresc să se pregătească în domeniul dreptului, conform exigențelor aplicabile la nivel internațional?

Cu siguranță, înlocuirea locurilor finanțate de la buget cu locuri cu taxă va pune capăt visurilor pentru o educație bună ale multor tineri merituoși, unii dintre aceștia bazându-se pe sprijinul statului român pentru a avea acces la un mediu academic performant, preocupat de calitate și excelență.

În măsura în care d-l ministru Valentin Popa este, într-adevăr, interesat de soarta învățământului juridic românesc, ne declarăm disponibilitatea de a găzdui o întâlnire a facultăților de drept din România, de stat și private, pentru a analiza, împreună, cu profesionalism și transparență, perspectivele de dezvoltare a acestui domeniu.

Pentru că numai în condițiile promovării excelenței și generalizării culturii performanței în facultățile de drept va fi posibil ca dreptul să rămână un real bastion în calea arbitrariului.

Performanțele Facultății de Drept, confirmate de statistică

Statistica INS arată că absolvenții Facultății de Drept din Universitatea București ocupă cele mai multe locuri scoase la concurs în fiecare an de INM și Barou –  în 2016, 72 (adică 38,10%) din cele 189 de locuri de la INM au fost ocupate de absolvenți ai acestei instituții de învățământ superior.

Rata de succes în rândul candidaților de la această facultate a fost de peste 13%, depășită doar de cea a Universității Europene Drăgan din Lugoj (procentul acesteia este irelevant, deoarece este vorba de 5 candidați dintre absolvenții acesteia, și un reușit).

Pe locul 2 se află Universitatea Babeș – Bolyai, din Cluj, cu 31 de admiși (adică 16,40 din totalul lcourilor) și o rată de succes de 11,57%.

La UNBR, rata de succes a celor de la UB a fost de 51%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Îmi este scârbă de această facultate de drept, unde dreptatea nu există, unde contestațiile nu sunt admise și unde subiectele sunt făcute special greșite…………!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Îmi este scârbă de această facultate de drept, unde dreptatea nu există, unde contestațiile nu sunt admise și unde subiectele sunt făcute special greșite…………!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: