joi

25 aprilie, 2024

23 septembrie, 2020

Facebook a avertizat că și-ar putea stopa operațiunile din Europa dacă autoritățile din Irlanda – unde compania americană își are sediul central din UE – va aplica interdicția de a transfera în SUA datele colectate în Uniunea Europeană, ca urmare a deciziei din iulie a Curții de Justiție a UE.

Hotărârea CJUE a stabilit în iulie că există suficiente garanții în ceea ce privește interferența serviciilor secrete, astfel încât datele personale ale europenilor sunt expuse riscului de a fi accesibile acestor instituții americane.

Informația privind posibila închidere a operațiunilor din UE este conținută într-o întâmpinare depusă de Facebook la o instanță din Dublin.


„Dacă (Facebook – n.red.) ar fi forțată să suspende complet transferul în SUA al datelor utilizatorilor”, arată avocata companiei, Yvonne Cunnane, „nu e clar cum ar putea continua să furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE”, conform întâmpinării depuse la instanță, citată de The Guardian.

Facebook neagă, într-o declarație, faptul că respectiva mențiune ar fi o amenințare și spune că afirmația este o simplă reflectare a realității. „Facebook nu amenință că se retrage din Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Întâmpinarea este ultima mișcare dintr-o bătălie judiciară care durează de aproape un deceniu. Mai precis, din 2011, când avocatul austriac Max Schrems a depus mai multe plângeri la autoritățile irlandeze pentru protecția datelor, în legătură cu practicile rețelei sociale.

Sesizările au beneficiat de o atenție deosebită după ce The Guardian a publicat serialul de dezvăluiri privind programul PRISMA al agenției NSA, o vastă operațiune de supraveghere bazată pe accesul direct al agenției la sistemele Google, Facebook, Apple și ale altor giganți tech din SUA.

Deciziile Schrems și supravegherea serviciilor secrete americane 


Schrems a depus o nouă plângere, care a fost trimisă CJUE, pentru clarificarea situației, iar instanța a stabilit, în așa-numita decizie Schrems I, că acordul Safe Harbour, ce reglementa transferul de date în SUA, îi expune pe cetățenii europeni practicilor ilegale de monitorizare derulate de NSA.

S-a încheiat un alt acord, Privacy Shield, pentru transferul de date personale între UE și SUA, dar și acesta a fost invalidat de CJUE, printr-o decizie pronunțată în iulie anul acesta și denumită Schrems II.

Decizia nu se referă la așa-numitele transferuri de date „necesare”, cum ar fi posibilitatea de a rezerva prin email o cameră de hotel, ci la externalizarea masivă, în SUA, a procesării datelor colectate din UE.

Ea va avea consecințe uriașe asupra giganților tech, marilor producători industriali şi auto, care folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor în alte ţări pentru servicii precum infrastructură cloud, găzduire de date, state de plată, finanţe şi marketing.

Activitățile companiilor americane ce transferă date comerciale vor fi mult complicate după hotărârea CJUE.

Direct și puternic afectată este rețeaua Facebook.

În esență, explica TechCrunch, este vorba de o confruntare între două regimuri legale total diferite referitoare la datele personale: pe de o parte SUA, cu legislația ce permite supravegherea și, de cealaltă parte, UE, cu protejarea datelor personale și Regulamentul general existent în acest sens.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: