Alegeri Partidul președintelui Putin a obținut aproape jumătate din voturi
joi

21 octombrie, 2021

Alegeri parlamentare Rusia / Partidul președintelui Putin a obținut aproape jumătate din voturi

20 septembrie, 2021

Partidul aflat la putere, Rusia Unită, controlat de președintele Vladimir Putin, a obținut, după numărarea a circa 74% din buletine, aproape 49% dintre voturi. Partidul comuniștilor se află pe locul doi, cu 21% voturi.

Victoria partidului prezidențial este clară, dar este sub cea înregistrată la alegerile parlamentare din 2016, când a câștigat cu 54% dintre voturi.

Partidul Liberal Democrat (LDPR), al lui Vladimir Jirinovski, a acumulat 9,67%, în timp ce o formaţiune recent apărută pe scena politică rusă, „Oamenii noi”, a proprietarului Faberlic, Aleksei Neceav, a obţinut 7,90 % din sufragii, situându-se înaintea partidului Rusia Justă, care a acumulat 6,68% din voturi, conform agenţiilor de presă ruse citate de Agerpres.


Scăderea nivelului de trai și dezvăluirile privind fapte de corupție și averile acumulate de apropiații lui Vladimir Putin, dezvăluiri făcute de echipa lui Alexei Navalnîi, trimis în închisoare de justiția Kremlinului, par să fie motivele scăderii, la care se adaugă tactica votului inteligent promovată la aceste alegeri de aliații lui Navalnîi.

Probabil că Rusia Unită ar fi avut și mai puține voturi într-o competiție corectă, însă înainte de alegeri mișcarea politică a lui Navalnîi a fost scoasă în afara legii și aliații opozantului nu au avut voie să candideze, iar presa și ONG-urile care critică puterea au fost puse sub presiune.

Autoritățile electorale au anunțat că au anulat voturile din circumscripțiile unde au fost nereguli evidente și că, în general, alegerile au fost corecte.

Ultimele secţii de votare s-au închis la 18:00 GMT în Kaliningrad, o enclavă rusă în Europa, încheind un maraton electoral de trei zile. Rusia se întinde pe 11 fusuri orare.

Cenzură, pentru a bloca promovarea candidaților anti-Putin


Canalul YouTube Rusia a blocat, la cererea autorităţilor guvernamentale, accesul la un clip video postat de echipa de susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare.

Respectivul clip prezenta lista candidaţilor anti-Kremlin cu cele mai mari şanse să-i învingă pe contracandidaţii partidului Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin la alegerile parlamentare din această ţară. Până să fie şters, clipul avea deja 900.000 de vizualizări după 24 de ore.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Smart Voting” („Vot Inteligent”) este o aplicaţie prin care alegătorilor li se prezintă candidații cei mai bine plasați în sondaje (inclusiv comuniști sau naționaliștii de la Partidul Liberal Democratic ) care-i pot învinge pe contracandidații susținuți de Vladimir Putin la aceste alegeri. Scopul urmărit de susţinătorii lui Navalnîi este de a împiedica accesul în Duma de Stat a cât mai multor membri ai partidului lui Vladimir Putin.

Decizia de blocare a accesului la clipul de pe Youtube vine după ce autorităţile ruse au blocat Google Docs, iar Google şi Apple s-au văzut nevoite să șteargă aplicația lui Navalnîi din magazinele virtuale Google Play și App Store, după ce autoritățile ruse i-au amenințat pe reprezentanții acestor companii cu închisoarea.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr