vineri

26 aprilie, 2024

21 februarie, 2024

Exxon a avertizat Uniunea Europeană că va părăsi piața europeană și va renunța la investiții de miliarde de dolari în proiecte climatice dacă Bruxelles-ul nu va permite cheltuierea acestor miliarde în proiecte care țin de perioada de tranziție energetică.

Conform Financial Times, compania petrolieră a spus că este prea multă birocrație în UE și durează prea mult pentru a derula un proiect, ceea ce face ca să se gândească să investească 20 de miliarde de dolari în proiecte de decarbonizare în perioada 2022 – 2027 în altă parte, scrie OilPrice.com

„Când facem investiții, ne gândim la orizonturi de timp foarte lungi. Aș spune că evoluțiile recente din Europa nu dau încredere în politicile pe termen lung, n-au predictibilitate”, a declarat Karen McKee, președintele Exxon Product Solutions, pentru FT.


„Ceea ce ne îngrijorează este că ne confruntăm cu dezindustrializarea economiei europene”, a mai spus McKee.

Conducerea Uniunii Europene a promis în repetate rânduri că va facilita proiectele de tranziție, dar se pare că a întârziat să acționeze în conformitate cu această promisiune. Potrivit Exxon – și a multor alte companii implicate în tranziție – demararea unui proiect în UE este plină de obstacole care țin de reglementare și proceduri de autorizare și finanțare „lente și chinuitoare”, conform McKee de la Exxon.

În programul Green Deal al UE se vorbește de un „mediu de reglementare previzibil și simplificat” care reprezintă unul dintre cei patru piloni ai săi, dar, judecând după reacțiile mediului de afaceri, acest lucru nu a trecut de la stadiul teoretic la cel practic. Accesul mai rapid la finanțare este al doilea pilon din gama UE, dar și acest lucru durează destul de mult până se materializează.

Aceste întârzieri în implementarea proiectelor i-au determinat pe liderii marilor companii industriale să se întâlnească la summit-ul industriei europene desfîșurat marți în Anvers, Belgia, pentru a forța executivul UE să treacă de la cuvinte la acțiune. Se manifestă o îngrijorare tot mai mare că povara reprezentată de reglementările impuse întreprinderilor le sperie, alungând investițiile spre alte locații mai prietenoase.


De remarcat că și unii dintre liderii, câțiva lideri europeni, printre care președintele francez Emmanuel Macron și premierul Belgiei Alexander de Croo, care dau vina pe birocrația de la Bruxelles pentru protestele fermierilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: