joi

28 martie, 2024

8 iunie, 2020

Excedentul comercial al Chinei a înregistrat un nivel record în mai, exporturile consemnând o evoluție peste așteptări pe fondul creșterii vânzărilor de echipamente medicale, în vreme ce importurile au scăzut ca urmare a prăbușirii prețurilor materiilor prime, transmite Bloomberg.

Exporturile au înregistrat un declin de 3,3% (în dolari) față de anul anterior, o evoluție mult mai bună decât prognozele analiștilor care estimau un declin de 16,7%. Rezultatul a fost un excedent comercial de 62,9 miliarde de dolari.

Rezultatul record s-a produs în contextul în care prețul materiilor prime importate de China, cum ar fi petrolul, gazele naturale și boabele de soia au scăzut. Exporturile și-au revenit puțin, fiind sprijinite de vânzările de măști și alte echipamente medicale, în creștere la nivel mondial pe fondul răspândirii epidemiei Covid-19.


”Recenta accelerare a creșterii exporturilor de materiale anti-epidemie a contribuit considerabil la exporturile Chinei”, a notat analistul Liu Liu, de la CICC. ”Creșterea economică a Chinei în acest an ar putea fi mai bună decât ne așteptam anterior”, a adăugat el. Exporturile de medicamente și echipamente medicale a înregistrat o creștere de 88,5%, potrivit estimărilor CICC.

Exportul net de bunuri și servicii din al doilea trimestru va înregistra o creștere substanțială față de anul anterior și va avea o contribuție pozitivă la creșterea economică, după ce în primul trimestru a tras în jos PIB-ul Chinei.

Exporturile de textile, care includ și măștile, au consemnat un avans de 25,5% în primele cinci luni ale anului, acestea fiind a doua cea mai mare clasă de produse exportate, după cele mecanice, potrivit autorităților chineze.

Pe partea de importuri, autoritățile vamale din China au transmis că prețul mediu al achiziției de țiței a scăzut cu 21,2% în primele cinci luni ale acestui an, în vreme ce volumul importurilor a înregistrat un avans de 5,2%. Valoarea importurilor de autoturisme a înregistrat, de asemenea, o scădere de 31,3%.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)


”Scăderea importurilor este generată în mare parte de efectul de bază și de scăderea prețurilor”, a comentat Xing Zhaopeng, analist la Australia and New Zealand Banking Group. ”Volumul majorității produselor importate a crescut, ceea ce arată că economia chineză își revine treptat”, a adăugat el.

Scădere istorică a veniturilor bugetare

Planul Chinei de a accelera cheltuielile guvernamentale pentru a sprijini revenirea economiei se confruntă cu o provocare inevitabilă – o scădere a veniturilor pe fondul crizei generate de pandemie, notează Bloomberg.

Majoritatea surselor importante de venituri vor înregistra o scădere în acest an, potrivit estimărilor ministerului chinez al finanțelor. Având în vedere relaxarea fiscalității instituită de guvern pentru a sprijini rămânerea în viață a companiilor, Beijing-ul plănuiește să majoreze cu 70% emisiunile de obligațiuni din acest an pentru a obține sursele de finanțare a planului de relansare.

Veniturile ar urma să consemneze un declin de 5,3% în acest an, primul din ultimele două decenii. Veniturile bugetare au înregistrat o scădere de 14,3% în primul trimestru și își vor continua contracția și în trimestrul al doilea, urmând să-și reia trendul ascendent în a doua parte a anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: