sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2013

România va putea exporta carne și produse din carne de porc pe piața europeană de la 1 ianuarie 2014, de la toate exploatațiile din țară, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Zilele trecute, la Bruxelles, în comitetele tehnice, s-a dat aprobarea ca România să poată să exporte din nou carne de porc pe piața Uniunii Europene. Era o limitare pe care o aveam din cauza pestei porcine, încă din anul 2007, și iată că, după șase ani, de la 1 ianuarie 2014, vom fi din nou pregătiți să exportăm pe piața europeană. Este o realizare extrem de importantă. Am vorbit cu toți cei care sunt în acest sector și cred că România poate să câștige nu numai ca imagine, dar și din punct de vedere economic”, a spus ministrul Agriculturii, la o dezbatere cu reprezentanții Asociației Comunelor din România, potrivit AGERPRES.

La baza deciziei experților UE au stat concluziile unei echipe de la FVO (Food and Veterinary Office n.r.) care a efectuat o misiune de audit pe parcursul unei săptămâni, în luna septembrie. , am avut, care s-a desfăşurat pe parcursul unei săptămâni. Concluzia comisiei a fost că în România nu mai circulă virusul pestei porcine

O afacere de un miliard de euro pe an


Ministrul agriculturii a mai precizat că, până în prezent, România putea exporta doar din patru județe, însă de la 1 ianuarie 2014 exporturile vor putea fi reluate din toate exploatațiile din țară.

„Până acum nu aveam voie să exportăm carne de porc decât din patru județe, respectiv Caraș Severin, Timiș, Arad și Bihor, dar acum putem să o facem din toate exploatațiile din România. Cred că veniturile sunt importante și că Ministerul Finanțelor, după această facilitate care se creează, va putea fi mulțumit, pentru că vorbim de un export care se poate face până la un miliard de euro. Acestea sunt cifre pe care le avem înainte de 1 ianuarie 2007 și care au fost oprite la acea dată”, a spus șeful MADR.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

ANSVSA a cheltuit până în prezent peste șapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul țării.


În fermele din România sunt crescuți la ora actuală între 1,5 și 1,7 milioane de porci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: