”Anul trecut, exportul de bunuri al României s-a realizat în mare măsură, 82,2%, datorită firmelor cu capital străin, fie că este majoritar sau minoritar”, a declarat recent Mihai Ionescu, vicepreședintele Consiliului de export al României
În România există 736 de companii exportatoare care concentrează 80% din exporturile României.
Motorul exporturilor este industria auto: Dacia Renault și Ford.
Constructorul auto roman Dacia a exportat 93% din productia sa de vehicule, in 2012, compania expediind in strainatate din 2005 pana in prezent peste 2 milioane de autovehicule prin Centrul Logistic din Mioveni.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei, activitatile Uzinelor Dacia si ale platformei logistice de la Mioveni au generat, in 2012, 7,7% din exporturile tarii, devenind astfel liderul companiilor exportatoare ale Romaniei.
Tot la export merg și 90 la suta dintre masinile si motoarele fabricate de Ford la Craiova, unde se produc 360 de B-MAx-uri pe zi si o mie de motoare de 1 litru.
O pondere mare în export o au și produsele petroliere. În topul companiilor exportatoare se află Rompetrol (investiție Kazahstan) sau OMV (Investiție austriacă)
Săptămâna trecută s-au anunțat alte două mari investiții:
Producătorul de electrocasnice Arctic, parte a grupului turc Arcelik, a inaugurat o nouă linie de producţie de frigidere la fabrica din Găeşti, în urma unei investiţii de 24 milioane euro.
„Cu această investiţie, cota de exporturi va fi şi mai mare. Arctic a devenit cea mai mare fabrică de frigidere din Europa. a declarat directorul general al grupului Arcelik, Levent Cakiroglu.
85% din producţia Arctic este destinată exportului.
La Ploiești, la fabrica de îmbuteliere a Coca cola a fost inaugurată o linie de producție în valoare de 22 milioane de euro. Mare parte din producție va fi destinată exportului.
Avântul luat de export, combinat cu reducerea importurilor a dus la o oarecare reechilibrare a balanței comerciale și la rectificarea, în sens pozitiv, a creșterii economice din 2013 de la 1,8% la 2,2%. Pe de altă parte, ponderea mare a exportului în economie a dus la o mai slabă colectare a impozitelor și taxelor, pentru că la export nu se percepe TVA.