marți

23 aprilie, 2024

17 mai, 2018

Comisia Europeană a decis joi închiderea procedurii de infringement declanșată împotriva Poloniei, României și Slovaciei pentru că au restricționat exportul de medicamente pentru uz uman.

Accesul la medicamente este mai important decât libera circulație a mărfurilor, astfel încât este necesară altă modalitate pentru găsirea unui echilibru între cele două imperative, spune Comisia Europeană.

După o evaluare atentă, Comisia a concluzionat că inițierea unei proceduri de infringement nu este calea adecvată de soluționare a acestei situații complexe.


Este nevoie de identificarea altor modalități (nu prin infringement) de a aborda eficient și rapid o chestiune care poate avea impact negativ asupra sănătății cetățenilor europeni.

Importurile și exporturile paralele de medicamente reprezintă o formă legală de comerț în cadrul pieței unice, dar statele membre pot restricționa comerțul paralel, în anumite cazuri. Condiția este ca măsurile să fie justificate, rezonabile și proporționale, pentru a garanta un interes public legitim.

De exemplu, precizează un comunicat al Comisiei Europene, este permisă restricționarea exportului pentru a se asigura aprovizionarea continuă și adecvată a populației.

Comisia recunoaște că unul dintre motivele care au dus la apariția deficitului de aprovizionare cu anumite medicamente de uz uman ar putea fi tocmai comerțul paralel.


Faptul că farmaciile nu sunt aprovizionate în mod corespunzător și permanent cu medicamente este o problemă gravă și tot mai amplă, care în ultimii ani a afectat mai multe state membre și care are un impact negativ semnificativ asupra pacienților, menționează Comisia.

În acest scop, va colecta informații suplimentare din partea statelor membre și a altor părți interesate pentru a analiza chestiunea punerii în aplicare a obligației de serviciu public și a restricțiilor la export în cadrul Grupului de lucru al Comisiei privind produsele farmaceutice (Comitetul pentru produse farmaceutice de uz uman).

România a fost obligată să interzică de mai multe ori în trecut exportul unor medicamente, pentru că prețurile mici ale acestora le-a făcut foarte atractive la export, iar pacienții români au rămas astfel fără tratamente vitale.

În perioada 2014-2015, Agenția Națională a Medicamentelor a emis 50 de interdicţii de export.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: