marți

18 ianuarie, 2022

Rusia / Explozie la centrul de biotehnologie Vector, unul dintre cele 2 locuri din lume unde există virusul variolei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2019

O explozie a avut loc Centrul de Cercetare pentru Virologie şi Biotehnologie, cunoscut sub numele Vector și situat în regiunea Novosibirsk din Siberia.

Vector este unul dintre cele două locuri de pe Terra unde mai există virusul variolei – celălalt loc unde se păstrează mostre este Centrul pentru Controlul Bolilor, un laborator de maximă siguranță din Atlanta, SUA, scrie The Guardian.


Instituţia a efectuat cercetări despre arme biologice în timpul erei sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia și deține diverși viruși, printre care și HIV, Ebola etc.

Explozia a avut loc în timpul unor reparații făcute la etajul al cincilea, iar incendiul ce a urmat s-a întins pe 30 de metri pătraţi, înainte de a fi stins. Un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte.

Autorităţile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube structurale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigaţie a fost declanşată.


În 2004, o cercetătoare de la laboratorul Vector a murit, după ce s-a înţepat accidental cu un ac care era infectat cu virusul Ebola.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr