fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Explicația premierului Ponta privind cum a ajuns Dan Diaconescu la Oltchim și cum s-au acumulat datorii de 700 de milioane

de Vladimir Ionescu 25.9.2012

Premierul Victor Ponta a prezentat, marți, alături de Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, cauzele care au dus la eșecul vânzării pachetului majoritar deținut de stat (54,8%) la Oltchim.

Victor Ponta a explicat și episodul prezentării la licitație a persoanei fizice Dan Diaconescu, precum și cauzele care au dus la nesemnarea contractului, operațiune la care Dan Diaconescu se prezentase luni dimineață.

Astfel, potrivit premierului, Dan Diaconescu nu își respectase o serie de angajamente pe care și le asumase prin oferta făcută la Oltchim. Astfel:

 • – Dan Diaconescu se angajase ca, în termen de 48 de ore de la câștigarea licitației să prezinte o echipă de management profesionistă, cu experiență pe piața pe care operează Oltchim.
 • – Dan Diaconescu se angajase în oferta sa să prezinte, în termen de 48 de ore de la câștigarea licitației, planul de afaceri care să ducă la eficientizarea operațională și financiară a companiei Oltchim.

Potrivit premierului, Dan Diaconescu nu prezentase niciuna din aceste angajamente la ora cnd s-a prezentat să semneze contractul.

Un alt angajament făcut de Dan Diaconescu a fost plata a 45 de milioane de euro, în lei, chiar la data semnării contractului.

Potrivit premierului, Dan Diaconescu mai are, totuși, termen până la 1 octombrie să-și achite obligațiile di ofertă și să semneze contractul.

În opinia lui Victor Ponta, unul din motivele pentru care compania rusească TISE nu a intrat în licitație deși își manifestase interesul pentru Oltchim, ar fi specularea mediatică a privatizării și politizarea excesivă a acestui eveniment.

Cum a ajuns Dan Diaconescu în licitație

Potrivit lui Victor Ponta, Dan Diaconescu a ajuns la licitația pentru Oltchim ca urmare a măsurilor laxe din caietul de sarcini, eliminarea restricțiilor de participare fiind sugerată de către consultantul pentru privatizare. Potrivit premierului, consultantul este PricewaterhouseCoopers, ales de către guvernul Boc în decembrie 2011.

O restricție la participare ar fi lăsat în cursă doar firma germană PCC, actualul actionar minoritar la Oltchim a spus premierul Ponta.

Guvernul a fost presat, spune premierul Victor Ponta, de termenul strâns pe care l-a avut la dispoziție pentru privatizarea Oltchim, astfel ca scrisoarea de intenție cu FMI, în care România s-a angajat la această privatizare, să intre în boardul Fondului.

Indiferent dacă la 1 octombrie se va semna sau contractul cu Dan Diaconescu, guvernul și-a făcut datoria privind procedura completă de privatizare, chiar dacă rezultatul nu s-a soldat cu vânzarea combinatului. Va urma, a declarat premierul, reluarea procedurii de vânzare, la începutul anului următor.

Premierul Victor Ponta a prezentat și evoluția datoriilor companiei Oltchim în ultimii ani. Astfel, potrivit lui Victor Ponta, datoriile Oltchim la nivelul anului 2009 erau de 7 milioane de lei la bugetul de stat, 11 milioane de lei către furnizori și 500 de milioane credite bancare restante. În 2012 aceste datorii erau de circa 550 de milioane de lei credite restante, iar cele către furnizori și buget erau de circa 3 ori mai mari decât la nivelul anului 2009.Datoria totală la care a ajuns în acest moment Olchim este de 700 de milioane de euro.

Premierul a dat vina pe foștii miniștri ai guvernului PDL, Adriean Videanu – ca ministru al Economiei, care ar fi trebuit să privatizeze Oltchimul înainte de-a ajunge în această situația și în mandatul căruia combinatul a fost ”căpușat” de firme apropiate fostului partid de guvernământ, și pe Mihai Răzvan Ungureanu, care, ca premier, ar fi trebuit să privatizeze combinatul în luna aprilie a acestui an.

Ce urmează

Premierul victor Ponta a mai spus că, prin traveresarea întregii proceduri de privatizare a Oltchim, indiferent dacă rezultatul va fi sau nu o vânzare efectivă, Romnia și-a îndeplinit angajamentul cu Fondul Monetar Internațional.

În cazul că, până la data de 1 octombrie Dan Diaconescu nu va plăti și nu va semna contractul, Ministerul economiei ste pregătit să gestioneze situația combinatului. Premierul spune că imediat după această dată va fi instalat un nou management, un administrator special, care să oprească contractele păguboase și care să administreze Oltchim până la privatizare, proces care va fi reluat peste circa 6 luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.9.2012

2 comentarii

 1. George
  25.9.2012, 2:01 pm

  De anii de zile combinatul ala mergea in pierdere si nu a facut nimeni nimic. Ca aia 700 de milioane de euro datorii nu au fost acumulati in 2 – 3 zile ci in ani de zile.

 2. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  26.9.2012, 9:33 am

  1.Putin probabil ca Olchimul sa se privatizeze acum,asa ca el va trebui sa treaca mai intai prin “purgatoriul” prin care a trecut Hidrolectrica.Altfel,nu vor putea fi taiate itele capusarii si devalizarii acestuia.Abia dupa aceea poate fi initiat un nou demers de privatizare.
  Fara acest “ceas al adevarului” ,nimeni nu va cumpara Oltchimul,despre care nici un potential cumparator strategic nu are a o imagine financiara si economica clara.
  In loc de a fi un esec,blocarea de acum a privatizarii va permite in viitor derularea cu succes a unei proceduri realiste de lucru si evaluare a starii Oltchim.
  2.Privatizarea Oltchim dupa parcursul “curateniei” este imposibila in lipsa unui “proiect national” de “dezvoltare economica”,care sa conduca la crearea unui mediu economic performant si o competitivitate economica nationala,de indice 1-10,ca in tarile dezvoltate.
  In conditiile unei nefunctionalitati economice totale si a lipsei de competitivitate economica nationala,exprimata prin nivelul indicelui 57(mai slab decit al tarilor bananiere) cine poate fi dispus sa ingroape un miliard de Euro,pentru un (viitor)depozit de fier vechi?
  Proiectul de reindustrializare va permite constructia programelor economcie pe termen scurt,mediu si lung,in lipsa carora guvernanta economica nu are directie si viziune de lucru,fiind haotica si voluntarista ca la Oltchim – functie de temele impuse de presa si competitia politica,iar nu de necesitatile si regulile inerente procesului de dezvoltare economica.
  3.Numai ageamii mai pot crede ca motorul economic gripat(de 22 de ani) al Romaniei poate fi pus in miscare prin actiuni punctuale de orice fel,inclusiv de aceaste privatizari,care de fapt conduc numai la disparitia totala a “economiei nationale”.
  Romania raminind un teritoriu strain,al economiilor “nationale” germane,franceze, americane, austriece,etc.,sufera de toate bolile(economce) ale fostelor tari colonale,din sec. XIX.
  Fara un “proiect national” de reconstructie industriala si economica,care sa re-creieze economia romaneasca,politicienii si economistii romani bat apa in piua despre reforma,reorientarea exportului,politici de crestere economica,de asigurare a incadrarii in limita de 3 la suta a deficitului bugetar,de plata datoriei externe,etc.
  Privatizarea intreprinderilor de stat si in general eficientizarea economiei romanesti – care lipseste cu desavirsire – nu poate fi gindita si realizata fara un proiect de reconstructie economica,in care fiecare intreprindere,sector sau domeniu economic national sa aiba locul si functia bine determinata in procesul national de dezvoltare.
  In caz contrar,vorbim din ce in ce mai mult,despre masuri si programe de reforma fictive-bugetare,in timp ce “economia nationala” dispare total si irecuperabil,fara proiecte de re-constructie intr-un termen prevzibil.

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul prelungește cu 1 an termenul de finalizare a proiectelor PNDL 1

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că programul PNDL 1 va fi prelungit cu un an de zile pentru ca autoritățile locale să poată finaliza… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor generale

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, vineri, legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare. Atacată de președinte la CCR, legea a fost declarată… Mai mult

Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult